Поліція збудилась на 85 мільйонів, витрачені «Харківобленерго» на проводи з 25% переплатою
30.10.2016   //  

Поліція підозрює комітет конкурсних торгів АК «Харківобленерго» в нанесенні державі збитків через неефективне використання коштів під час укладання угоди з ТОВ «Асфель груп» на постачання проводів та кабелів на 84,60 млн грн.

Про це стало відомо з ухвал Київського районного суду м. Харкова, куди слідчий звернувся з клопотаннями в рамках розслідування кримінального провадження №12016220000000856 від 08.08.2016 року.

В квітні 2016 «Харківобленерго» провело тендер на 179 найменувань проводів та кабелів, з переможцем ТОВ «Асфель груп» було укладено угоду вартістю 84,60 млн грн. Єдиним конкурентом переможця на торгах було ТОВ «ОМК-СВ».

На виконання угоди «Асфель груп» придбало у ТОВ «Тревіс груп» провід СІПн4*35 по 55 849,5 грн./км та провід СІПн4*50 по 73 554 грн./км.

Слідство за допомогою даних Департаменту захисту економіки Національної поліції встановило, що ціни закупівлі були вищі ринкових на 27-28%. Завищення цін показав і моніторинг оголошень в мережі Інтернет.

Інформація про ціни, за якими продукція була поставлена обленерго в матеріалах судового засідання відсутня. Також вона не публікувалась у «Віснику держзакупівель».

Слідчий звернувся до податкової Святошинського і Оболонського районів Києва з проханням надати документи про діяльність «Асфель групп» та «Тревіс груп». Але податківці залишили запити без відповіді. Тому слідчий звернувся до суду з клопотанням отримати тимчасовий доступ до цих документів, і суд це клопотання задовольнив.

«Тревіс груп» зареєстроване в Києві в грудні 2015 року на харків’янина Анрія Вервейко.

«Асфель груп» із статутним капіталом 3 тис грн. зареєстровано у Києві на Олексія Сірооченка з міста Іллічівськ Одеської області. У 2012 році він був довіреною особою на виборах до Іллічівської міськради від кандидата Сергія Бризгалова, голови профспілкового комітету Іллічівського торгового морпорту.

«ОМК-СВ»  зі статутним капіталом 1 тис грн. зареєстрована на Вадима Ніколенка з Сум.

«Асфель груп» і «ОМК-СВ» починають отримувати замовлення в останній рік, Черкасиобленерго», «Миколаївобленерго», «Харківобленерго», «Хмельницькобленерго» та «Запоріжжяобленерго».

Роботу всіх вищезгаданих обленерго у 2015 року контролювали представники ПАТ «ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова (детальніше про це читайте у статті «Президентські енергетики»).

У липні НАБУ оголосило Крючкова в розшук у справі про виведення коштів з «Запоріжжяобленерго». За даними «Вісника державних закупівель» «Асфель груп» та «ОМК-СВ» з липня держзамовлень не отримували.

Нагадаємо, поліція також розслідує кримінальне провадження за підозрою у виведенні посадовцями «Харківобленерго» 12 млн грн. через фіктивне страхування.