Дружина лідера «Оппоблоку» працює на «росіян», тримає мільйони у банку росіян і разом з Юрієм Бойко отримує пенсію в Україні
30.10.2016   //  

Дружина співголови парламентської фракції «Оппозиційного блоку» має значні вклади у «НК банку». Про це свідчить електронна декларація Юрія Бойка.

Юрій Бойко задекларував незначні вклади на загальну суму трохи більше $31 тис та готівку приблизно на $50 тис.

Віра Бойко виявилась власницею вкладів в «Укрсоцбанку» (понад 21 млн грн.), «Укрексімбанку» (3,5 млн грн.), «Кліринговий дім» (7,25 млн грн., банк належить одногрупнику та дружині ще одного лідера «Оппоблоку» Сергія Львочкіна) та «НК банку».

У «НК банку» («Народний капітал») Віра Бойко тримає 6,71 млн російських рублів. Банк вказав власниками істотної участі лише двох фізосіб – росіянина Валерія Макаренка з Москви (13,4%) і асоціювану з ним громадянку Швеції Анну Макаренко з Об’єднаних Арабських Еміратів (0,8%).

У 2016 році Нацбанк України дозволив роботу внутрішньодержавної платіжної системи «PayPong», чиїм розрахунковим банком є «Народний капітал». Також банк пов’язаний з платіжною системою «WebMoney.UA».

У декларації вказано, що Віра Бойко працює у російській фірмі  ТОВ «Керуюча компанія «Група Поліпластик», яка є інвестором Рубіжанського заводу по виготовленню пластикових труб. На тендерах в Україні цей завод представляла фірма ТОВ «ТД Євротрубпласт», одним з власників якої раніше була швейцарська фірма «Стронгфільд маркетинг ейджі». Статутний капітал швейцарської фірми в розмірі 100 тисяч швейцарських франків було поділено на сто акцій на пред’явника, тобто її власник був повністю анонімним.

Нині «Євротрубпласт» оформлено на інші структури, чиїм кінцевим бенефіціаром вказано Валентина Буяновського з Лондону. Він також є бенефіціаром ТОВ «Калушський трубний завод», ТОВ «Українська полімерна група», ТОВ «Рубіжанський трубний завод». У схемах власності цих фірм також фігурують швейцарець Ернст Рохрер, українець Ігор Стрілець (працював у «Нафтогазі України» в 2004 році, коли його очолював Юрій Бойко), структури з Росії, Кіпру та Гонконгу.

Також «Поліпластик» контролює ТОВ «Полімертепло-Україна». Ця фірма і «Євротрубпласт» з моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році виграли державні підряди на 2,76 млрд грн.

У декларації Юрія Бойко не вказано, що він володіє якимись корпоративними правами. Основним заробітчанином у родині є його дружина, яка заробила не тільки значні дивіденди по банківським вкладам, а й 842 тис грн. зарплати у російському «Поліпластику» та отримала дохід 1,32 млн грн. від власної фірми ТОВ «Столична нерухомість».

Сам Юрій Бойко заробив лише 80 тис грн. зарплати у парламенті і там же отримав приблизно таку ж суму на забезпечення депутатської діяльності.

При цьому Юрій і Віра Бойко задекларували отримання пенсії в Україні – 17 тис грн. та 65 тис грн. відповідно.