Херсонська прокуратура не відсудила 420 гектарів, які орендує фірма депутата облради
29.10.2016   //  

Суд відмовив у позові прокуратури про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та вилучення у ТОВ «Агро-Співдружність» 420,5 га. Про це свідчить рішення Господарського суду Херсонської області від 5 жовтня.

У листопаді 2015 року Головне управління Держгеокадастру передало в оренду на 7 років КП «Джерело» земельні ділянки площею 420,5 га. У грудні комунальники передали ці землі в суборенду ТОВ «Агро-Співдружність».

Прокурор подав позов про визнання недійсним договору оренди і повернення земель державі. Прокурор стверджує, що КП «Джерело» не може бути суб’єктом оренди, оскільки не є сільськогосподарським підприємством, так як його основним видом діяльності є «забір, очищення та постачання води». А наявні у статуті КП «Джерело» такі види діяльності, як «вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур», не свідчать про реальну можливість підприємства виконувати таку роботу. Про це свідчить і те, як швидко КП передало землю в оренду іншому підприємству.

КП «Джерело» пояснило, що очікувало на нижчу орендну плату – 3% % від нормативної грошової оцінки і фінансову допомогу Новодмитрівської сільради. Однак згодом сільрада допомагати відмовилась, а орендна плата виявилась вищою від очікуваної – 5% від нормативної грошової оцінки, тобто 1446 грн/га. Тому КП «Джерело» взагалі мало намір відмовитися від оренди, але звернулося із пропозицією про суборенду до підприємств району. На пропозицію відгукнулось єдина фірма – «Агро-Співдружність».

КП «Джерело» не вбачає у своїх діях порушень, а також незадовго до отримання землі в оренду відкрив відповідний КВЕД щодо вирощування зернових культур.

Компанія «Агро-Співдружність» також проти позову заперечила. Твердження прокурора, що КП «Джерело» набуло землю в оренду з метою подальшої передачі в суборенду, вважає припущенням, нічим недоведеним.

Новодмитрівська сільрада в суді виступила на бік орендарів. У сільраді повідомили, що землі не оброблялись понад 20 років, перебували у занедбаному стані, були забур’янені, не давали увесь цей час доходу місцевому бюджету. Земля потребує значних фінансових витрат для приведення у належний стан, а орендна плата була для КП завеликою. Сільський голова повідомив, що завдяки оренді «Агро-Співдружність» бюджет села додатково отримав 0,48 млн грн. Крім того, фірма підтримує бюджетни установи – школа, сімейна амбулаторія, дитячий садок, тощо.

Суд зазначив, що законодавство не обмежує прав юридичних осіб щодо набуття землі в оренду. Зокрема, якщо виробництво сільськогосподарських культур не є головним видом діяльності КП «Джерело», то це не є підставою для відмови в оренді. Твердження прокуратури, що КП не мало наміру використовувати ділянки, суд визнав недоведеними і у позові відмовив.

Власниками «Агро-Співдружність» є Людмила Черепаха і Альберт Черепах – депутат Херсонської облради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Раніше Альберт Черепаха представляв в облраді Партію регіонів. У 2012 році ЗМІ писали про нього як про одного із найбільших прогульників засідань обласної ради.