Суд залишив кооперативу матері Добкіна 3 гектара лісу, виділених Добкіним-губернатором
28.10.2016   //  
Алла і Алла Добкіни

Алла і Алла Добкіни

Господарський суд Києва відмовив в задоволенні позову прокуратури про визнання недійсним договору оренди, за яким обслуговуючий кооператив «Дачний кооператив «Вереск» отримав в оренду ліс площею 2,85 га.

Таке рішення суд прийняв 12 жовтня.

В листопаді 2012 року голова Харківської ОДА Михайло Добкін видав розпорядження про надання землі «Вереску» в оренду на 49 років. На виконання цього розпорядження ДП «Вовчанське лісове господарство» уклало з кооперативом договір і передало йому лісові ділянки, що знаходилися у кварталах 103 та 105 Старосалтівського лісництва. Нормативно-грошова оцінка цих 2,85 га лісу склала 62 тис грн.

Літом цього року прокуратура звернулася до суду з позовом про визнання незаконним розпорядження голови Харківської ОДА. На думку прокуратури, ці ділянки лісу не могли використовуватися в рекреаційних цілях, бо розташовані у межах поясів зон санітарної охорони водних об’єктів. А значить в оренду їх передавати заборонено.

Але суд вирішив, що спірні ділянки лісу можуть мати статус рекреаційних, а розпорядження голови Харківської ОДА було законним і погодженим з усіма профільними інстанціями.

Тому суд відмовив в позові про визнання незаконним розпорядження керівника Харківської ОДА та в розірванні договору оренди.

Засновниками ОК «Дачний кооператив «Вереск» є Алла Миколаївна Добкіна, Алла Михайлівна Добкіна та Анастасія Боженко. Перші дві – мати і донька Михайла Добкіна, який очолював Харківську ОДА в 2010-2014 роках.  Анастасія Боженко може бути родичкою другої дружини Добкіна Аліни Боженко.

Першими засновниками кооперативу у 2009 році були мати Добкіна разом з Ганною Овчаренко й Андрієм Шапталою.  Останній в 2012 році займав посаду комерційного  КП «Парк ім. Горького», а також є засновником багатьох кооперативів, які безкоштовно отримували землю від Харківської міськради часів Добкіна-Кернеса.

В 2012 році замість Добкіної й Шаптали деякий час засновниками «Вереску» були теперішній керівник кооперативу Лідія Адам й Сергій Бездєтко. Адам також є керівником ОК «ЖБК «Триумф», який володіє маєтком Добкіна у Лісопарку.