Прокурор полишив спроби накласти арешт на $20 тисяч, які слідчий ГПУ отримав від СБУшника
28.10.2016   //  

Суд повернув власникам грошові кошти в сумі $20 тис та два телефони Apple iPhone (6S та 5), які слідчі ГПУ у липні цього року визнали речовими доказами по кримінальному провадженню, порушеному по статті про отримання хабара. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

4 липня цього року працівники Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки Генпрокуратури провели огляд у кабінеті №620 у приміщенні ГПУ по вул. Гусовського, 9 у Києві.

Огляд (ст. 237 КПК) відрізняється від такої слідчої дії як обшук (ст. 234 КПК). На відміну від обшуку, огляд місця події може бути проведений без ухвали слідчого судді за добровільною згодою особи, яка ним володіє.

У даному випадку згоду на огляд кабінету надав перший заступник військового прокурора Володимир Жебрицький.

У ході огляду у чоловіка, ім’я і посада якого не вказані у відкритих матеріалах справи, вилучили $20 тис. За даними слідчих, ці гроші, знайдені в журналі «Новое время», призначалися для схиляння особи до отримання хабара. Якої саме особи – не вказано. Разом з тим в одній з ухвал вказано, що якийсь чоловік мав злочинні домовленості зі слідчим Генпрокуратури.

За клопотанням ГПУ 5 липня суд наклав арешт на вилучені гроші і телефони. Однак вже 21 липня суд звільнив з-під арешту кошти, а 22 серпня – телефони. Суди послалися на те, що не отримали доказів вчинення злочину: суду не доведено, за яких обставин відбулася передача хабара; при цьому нікому не пред’явлено підозру.

Зауважимо, що 8 серпня власник грошей подав скаргу в суд на слідчих через неповернення йому коштів, а 9 серпня відкликав її.

У свою чергу прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях стосовно працівників прокуратури Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки ГПУ Мартюшев С.М. 28 вересня відкликав апеляційну скаргу на ухвалу суду від 27 липня, якою було відмовлено в новому арешті $20 тис.

За даними колишнього голови Консультативної ради при ГПУ Володимира Бойка, ці $20 тис отримав слідчий Генпрокуратури Ігор Гришин, який входить в групу, яка розслідує справу Сергія Курченка. Бойко стверджує, що вилучені телефони належали Гришину. А от  власником $20 тис є Іван Дралюк, відомий як начальник першого управління Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

Дралюк у ході допиту в якості свідка заявив, що знайдені гроші належать його батькам і є їх власними заощадженнями, а йому кошти дали для придбання ліків матері, що хворіє на онкологічне захворювання. Факт передачі хабара він заперечував.