Прокуратура розслідує багатомільйонні збитки «Пуща-Водиці» по схемі інвестзабудови 200 гектарів
28.10.2016   //  
25.07.2014 міністр агрополітики Ігор Швайка представляє колективу ДП «Пуща-Водиця» новопризначеного директора Віктора Кириченка

25.07.2014 міністр агрополітики Ігор Швайка представляє колективу ДП «Пуща-Водиця» новопризначеного директора Віктора Кириченка

Прокуратура міста Києва підозрює, що ДП «Пуща-Водиця» зазнало багатомільйонних збитків внаслідок укладання інвестиційних договорів по забудові понад 200 га у Подільському районі столиці. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва від 19 жовтня.

У 2008-2015 рр ДП «Пуща-Водиця» уклало низку інвестиційних договорів, за якими держпідприємство передало під забудову понад 200 гектарів в Подільському районі столиці. У відповідь ДП отримало майнові права на 5% житлової площі об’єктів будівництва.

Слідство встановило, що внесені в подальшому зміни до вищевказаних інвестиційних договорів, звели їх суть до угод купівлі-продажу прав на квартири за заниженою вартістю.

Так, проведена за участі ДП «Пуща-Водиця» незалежна оцінка вартості його майнових прав визначила ціну квартир на рівні 83,7 млн грн, які держпідприємство отримало у 2015 році.

Разом з тим, якщо перерахувати площу нерухомості, яка належить держпідприємству, відповідно до цін, за якими квартири реалізовують забудовники, то вийде зовсім інша сума, а саме – 470 млн грн. Тобто, різниця, яку, ймовірно, недоотримало держпідприємство становить понад 380 млн грн.

Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні, розпочатому 28 вересня цього року по ч. 2 ст. 364 КК України, проводить другий слідчий відділ слідчого управління прокуратури міста Києва.

Для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, у слідства є потреба встановити точний розмір збитків. Для цього 19 жовтня суд надав прокурорам доступ до фінансових планів і звітів ДП «Пуща-Водиця», відомостей щодо керівництва держпідприємства, а також інвестиційних договорів із забудовниками, зокрема, із ТОВ «Сітібудсервіс», ТОВ «Олівер-Буд», ТОВ «Мартін», ТОВ «Каштанове місто», ТОВ «Конкорд-ДС плюс» та ТОВ «Датоліт». Усі ці документи знаходяться у володінні ДП «Науково-дослідний, виробничий агрокомбінат «Пуща-Водиця» та у його філії «Межигір’я».

У вказаних фірм кінцевими бенефіціарними власниками є Владислава Молчанова з Києва, а також Марина Познякова, Раймондас Тумєнас та Рузгиєне Агне з Литви.

Раймондас Тумєнас – це колишній акціонер виробника соків «Сандора», який у 2013 році придбав девелоперську компанію «Столиця груп» (Stolitsa Group).

Владислава Молчанова є бізнес-партнером депутата Київради Дениса Москаля, який у 2011-2014 рр очолював Партію Зелених України. Станом на 2006 рік Молчанова була гендиректором будівельної компанії «Столиця», станом на 2013-й – управляючим партнером компанії.

ДП «Пуща-Водиця» з липня 2014 року очолює Віктор Аркадійович Кириченко. До нього з 2012 року держпідприємство очолював Олександр Мазурко; з 2011 до початку 2012-го – Лариса Усаченко; а до того ДП тривалий час керував Олексій Приліпка.