Державний завод замовив шахраю з США суперкоштовні труби за 58 мільйонів з передоплатою
25.10.2016   //  
У відкритих джерелах є дані про продаж безшовних труб із нержавіючої сталі різних марок по 135-280 тис грн. за тонну. Тобто аби ціна американських труб виглядала ринковою вони мають бути з якоїсь дуже коштовної марки сталі, або важити близько тонни за метр. Однак марка сталі у оприлюдненому договорі не вказана. А повнотілий циліндр зі сталі діаметром 30 см і довжиною 1 метр важить лише півтонни.

У відкритих джерелах є дані про продаж безшовних труб із нержавіючої сталі різних марок по 135-280 тис грн. за тонну. Тобто аби ціна американських труб виглядала ринковою вони мають бути з якоїсь дуже коштовної марки сталі, або важити близько тонни за метр. Однак марка сталі у оприлюдненому договорі не вказана. А повнотілий циліндр зі сталі діаметром 30 см і довжиною 1 метр важить лише півтонни. Якщо завод придбав труби з високовуглецевої сталі накшталт 40х з товщиною стінки 4-5 мм, то погонний метр такої труби може коштувати до $600, або близько 15 тис грн.

НВО «Павлоградський хімічний завод» 10-11 жовтня уклало три угоди з компанією «Petroleum&Materials Llc» (США) про поставку труб на загальну суму $2,24, або близько 57,59 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовили безшовні труби з легованої сталі для хімічних виробництв:

  • 120 м діаметром 287 мм – по $7 650, або 196 тис грн. за метр,
  • 120 м діаметром 308 мм – по $7 650, або 196 тис грн. за метр,
  • 200 м діаметром 133 мм – по $2 040, або 53 тис грн. за метр.

Товщина стінок не вказані. Відтак неможливо визначити вагу метра труб, а отже – й ціну за тонну.

Компанія «Petroleum&Materials Llc» зареєстрована 30 листопада 2015 р. в місцевості Коммак округу Саффолк штату Нью-Йорк. Раніше вона не вигравала в Україні тендерів. Її назва одним знаком «&» відрізняється від назви реальної компанії «Petroleum Materials Llc» із Х’юстона, яка продає паливне обладнання.

Генеральним директором фірми-підрядника є Dewan Bachai, який очолював місцеву фірму «Saja Bankcard Services Inc». Саме його підпис стоїть на угоді з українським заводом (kontrakt_besshovnyie-trubyi-d-287-mm).

dewan-bachai

За даними «The New York Times», у 1987 р. його у віці 31 року арештували разом із сімнадцятирічною дружиною Balita Bachai та пред’явили звинувачення у шахрайстві. Вона отримала страховку за нібито померлого від гепатиту чоловіка, а потім хотіла збільшити виплату, посилаючись на результати ексгумації про смерть від пострілу з вогнепальної зброї. Насправді він був живий. За даними сайту «Switchboard», обоє живуть у Коммаку.

Крім того, за адресою «Petroleum&Materials Llc» – 350 Veterans Memorial hwy – знаходиться юридична фірма «Sarisohn Law Partners Llp».

Згідно угоди, державний завод має здійснити 100% оплату в строк 7 банківських днів з дати представлення американською фірмою коносаменту до відвантаження товару. Коносамент – це документ, який видається морським перевізником вантажу його відправнику, що засвідчує прийняття вантажу до перевезення і містить зобов’язання доставити вантаж до пункту призначення і передати його одержувачу. Тобто це означає, що український держзавод має заплатити всю контрактну суму до того, як фізично отримає замовлені труби.

Гендиректором «Павлоградського хімічного заводу», який виготовляє вибухівку, є Леонід Шиманекс-депутат Дніпропетровської облради від Партії регіонів.

У 2014 р. Шиман задекларував 8,56 млн грн доходів, ще 5,56 млн грн – у його дружини. При цьому на рахунках у банках у них лежало понад 93 млн грн.

Нагадаємо, у січні проти службовців хімзаводу розпочали кримінальне провадження. За даними слідства, у 2014-2016 рр.. вони спільно з директором ТОВ «Павлоградський нафтопереробний завод», та особами, що стоять за цією фірмою, організували на території держпідприємства діяльність цеху по переробці нафти у низькоякісне паливо.

Засновниками ТОВ «Павлоградський нафтопереробний завод» є ТОВ «ЕСК» (85%) і ТОВ «Дніпро-Контракт» (15%). Засновником «ЕСКу» є Станіслав Смирнов, а «Дніпро-Контракту» – Мирослав Залунін. Керівником ТОВ «ПНЗ» з 2013 р. є Андрій Устяк.

Зауважимо, що ТОВ «ЕСК» у 2003 р.заснували Станіслав Смирнов і Євгенія Шиман, дочка директора держзаводу.

dewan-bachai-yz-commack dewan-bachai-commack petroleum_materials-llc