Міліцейські авіатори можуть збанкрутувати через майже мільйон доларів боргу лондонській прокладці
23.10.2016   //  

ДП «Українське авіаційно-транспортне підприємство «Хорів-Авіа» програло позов про визнання недійсною додаткової угоди про погашення заборгованості перед «Invest Ski Limited» (Лондон). Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 11 жовтня.

У 2004 році держпідприємство «Хорів-Авіа» (засновником ДП є Міністерство внутрішніх справ) уклало договір, по якому довірило «Invest Ski Limited» надавати послуги по участі ДП у тендерах Організації Об’єднаних Націй, сприяти укладенню контрактів ДП на авіаційне обслуговування миротворчої місії ООН, забезпечити виконання ДП транспортного обслуговування місій, в тому числі через укладання ДП договорів перевезень із третіми особами.

У квітні 2013 р. «Хорів-Авіа» та «Invest Ski Limited» уклали додаткову угоду, якою визначили залишок заборгованості держпідприємства у розмірі $797 тис. та встановили графік її погашення. Яким був цей графік не уточнюється.

Однак 4 лютого 2014 року сторони уклали ще одну додаткову угоду, в якій прописали, що борг треба погасити не пізніше 01.03.2014, а попередній графік погашення втрачає чинність.

ДП «Хорів-Авіа» подало позов про визнання додаткової угоди 2014 р. недійсною. На підприємстві стверджують, що її підписала особа, котра не мала на те повноважень, а умови угоди суперечать інтересам держави.

Держпідприємство посилалось на акт перевірки Департаментом внутрішнього аудиту МВС, яким встановлено, що на час підписання угоди директор підприємства перебував у відрядженні у м.Олександрія Кіровоградської області. Обов’язки директора на період відрядження виконував його заступник. Однак додаткова угода підписана саме директором, який тоді був у відрядженні.

Однак суд вирішив, що, незважаючи на відрядження, директор підприємства мав право підписувати угоду і діяв у межах повноважень.

«Хорів-Авіа» також повідомило, що новою угодою значно скорочено строк погашення заборгованості, що спрямовано на доведення державного підприємства до банкрутства.

Але оскільки серед у матеріалах справи не було доказів, що погашення боргу у такий строк призведе до банкрутства підприємства, то суд визнав це твердження необґрунтованим.

Відтак суд вирішив, що «Хорів-Авіа» не довело обставин, за якими спірна угода може бути недійсною і в позові відмовив.

«Invest Ski Limited» з моменту створення у листопаді 2003 року записана на «QA Nominees Limited» і «QA Registrars Limited». Директором «Invest Ski Limited» значиться Анатолій Коновальов, за національністю росіянин із реєстрацією в Будапешті, Угорщина.

На момент підписання оскаржуваної угоди директором «Хорів-Авіа» значився Сергій Сібірцев.