Суд знову не дозволив поліції почитати документи по розкраданню 60 мільйонів на ремонті світлофорів
19.10.2016   //  

Поліція підозрює посадовців КП «Харків-Сигнал» у виведенні через ТОВ «Толіман» бюджетних коштів, отриманих на утримання технічних засобів регулювання дорожнього руху.

Про це стало відомо з ухвал Київського районного суду м. Харкова, куди слідчий звернувся з клопотаннями про доступ до документів в рамках кримінального провадження №12016220000000505 від 06.05.2016 року.

З матеріалів суду відомо, що допитаний слідчими директор комунального підприємства повідомив, що в 2015 році підприємство стало переможцем тендеру Департаменту інфраструктури Харківської міської ради.

Слідство підозрює, що з 1 вересня 2015 року по 29 квітня поточного року комунальники при виконанні договорів з Департаментом завищили вартість виконаних робіт, використовуючи для цього ТОВ «Толіман», яке має ознаки фіктивності.

Для встановлення суми збитків поліція призначила експертизу під час якої експерту знадобилися додаткові дані щодо розрахунків комунального підприємства. В липні слідчий звернувся до суду з відповідними клопотаннями, але суду Колесник С. А. відмовив. За його словами, слідчий не вказав, які конкретно документи його цікавлять. Цього розу той самий судді також відмовив слідчому про доступ до документів фірми та її рахунку. Суддя зазначив, що слідчий не підтвердив причетність ТОВ «Толіман» до вчинення кримінального правопорушення.

За даними «Вісника державних закупівель», в 2015-2016 роках Департамент інфраструктури Харківської міськради уклав дві угоди з КП «Харків-Сигнал» щодо утримання технічних засобів регулювання дорожнього руху на загальну суму 58, 34 млн грн. За ці гроші комунальник повинні були провести перевірку та ремонт світлофорів, транспортних знаків, пішохідних переходів та провести інші схожі роботи на дорогах.

ТОВ «Толіман» записане на харків’янина Сергія Коваленка, керівником є Максим Скородєлов. Коваленко є бізнес-партнером по ТОВ «Фомальгаут-14» Віталія Печури. Останній входить входить до складу засновників ТОВ «Діамант 2006», директором і співвласником якого є Анатолій Челобітчиков, який був партнером мера Харкова Геннадія Кернеса по ТОВ «Рівлад ЛТД» до того моменту, як Кернес переписав цей бізнес на Оксану Гайсинську. Крім того, Печура єспівзасновником ОК «ЖБК «Сапсан», який отримав безкоштовно землю в центрі Харкова.

З 2009 року КП «Харків-Сигнал» очолює Андрій Курлов.