Арештовано квартири та гроші фірмача, який поставив Нацгвардії неякісні консерви за завищеними цінами
18.10.2016   //  

Суд арештував квартири та гроші директора ТОВ «Азімут» Олександра Головатенка, підозрюваного у заволодінні коштами військової частини 3078 Нацгвардії України при поставці неякісних м’ясних консервів. Про це свідчить ухвала Придніпровського районного суду м. Черкаси.

Арешт накладено на дві квартири Головатенка та гроші у розмірі $58 тис, 56 тис євро і 156 тис грн.

Головатенко подав апеляційну скаргу на цю ухвалу суду.

8 грудня 2015 року військова частина по переговорній процедурі купила у ТОВ «Азімут» за 6,04 млн грн 70 тонн м’ясних консервів «Яловичина тушована вищого ґатунку». Їх мали доставити для військовослужбовців у Дніпропетровськ, Запоріжжя, Харків, Одесу та Золочів Львівської області.

Як встановило слідство, «Азімут» продав військовим консерви за завищеною ціною – 86,4 грн за банку. У цьому фірмі допоміг директор ТОВ «Торговельна компанія «Тіса-Опт» Андрій Голуб.

Зокрема, підконтрольне йому ТОВ «Бусідор» купило 35 т консервів у виробника (ПП «Агроспецгосп», Тернопільська обл.) за 1,99 млн грн  по 29,5 грн за банку.

Потім «Бусідор» імітував продаж цієї яловичини за 2,19 млн грн компанії «Тіса-Опт», у якої потім консерви нібито купив «Азімут» за 2,24 млн грн.

При цьому насправді консерви потрапили до військових напряму від виробника, а різниця, яку привласнили посередники на цих 35 тоннах продукції склала трохи більше 1 млн грн.

Крім того, під час перевірки консервів була встановлена  їх невідповідність вимогам ДСТУ, які були заявлені «Азімутом». Зокрема, не відповідав вимогам  зовнішній вигляд продукції та масова доля м’яса з жиром.

Загалом, за даними слідства, з держбюджету на закупівлю неякісної продукції необґрунтовано витрачено 3,07 млн грн, якими заволоділи Головатенко, Голуб та невстановлені на даний час службові особи Національної гвардії та військової частини 3078.

Олександр Головатенко є засновником ТОВ «Азімут». У вересні цього року він почав процедуру ліквідації фірми. Протягом 2015 року підприємство виграло тендерів на суму 35,35 млн грн, більшість з яких організовувала військова частина 3078.

Засновниками ТОВ «ТК «Тіса-Опт» є Андрій Голуб і Ольга Голуб. Вони ж були засновниками ТОВ «Тіса-Транс», яке у 2012 році змінило назву на ТОВ «Торговий дім «Гермес 2000» і засновником якого до 2016 року була Ольга Бондаренко. Зараз засновником і директором «Гермес 2000» є Андрій Голуб.

Протягом 2011-2016 рр ТОВ «ТК «Тіса-Опт» виграло державні підряди на поставку продуктів харчування на загальну суму 63,52 млн грн. Основні замовники – військові частини Нацгвардії і Держприкордонслужби. Прокуратури підозрювала цю фірму у співпраці з фіктивними фірмами і заволодінні державними коштами.

Засновниками ТОВ «Бусідор» значаться луганчанка Ольга Сопова та донеччанин Владислав Седько.