Прокуратура не відсудила 21 гектар лісу, бо не довела, що його приватизували
17.10.2016   //  

Суд відмовив прокуратурі у позові про витребування з приватної власності 21,30 га на користь ДП «Київське лісове господарство». Про це свідчать рішення Обухівського райсуду Київської області від 30 вересня.

Йдеться про дві ділянки площею 10,66 га і 10,64 га в адміністративних межах Підгірцевської сільради. Власниками цих ділянок значаться Олег Астрелін і Ярослав Солтис.

Прокуратура стверджує, що теперішній власники землі у 2007 році купували її в осіб, які не були її власниками.

У ході опрацювання матеріалів кримінального провадження 42014110230000030 від 14.05.2014 встановлено, що колишні власники мали підроблені держакти на земельні ділянки. Прокурор повідомив, що в управлінні держгеокадастру в Обухівському районі відсутня будь-яка документація на спірні ділянки.

За даними реєстру нерухомості, ділянки на праві власності ні за ким не зареєстровані. Водночас, за даними Державного земельного кадастру, власниками ділянок є вже згадані Астрелін і Солтис.

Прокуратура стверджує, що ділянки накладаються на землі лісогосподарського призначення Козинського лісництва і з його користування не вилучалися.

Однак суд зазначив, що прокуратура не довела, що спірні ділянки справді є у власності Астреліна і Солтиса, що вони ними користуються чи володіють. Натомість представник ДП «Київське лісове господарство» повідомив, що ділянки їх з користування не вилучались і обслуговуються цим підприємством.

Доводи представників Солтиса, що він володіє і користується землею на законних підставах, суд визнав доказово не обґрунтованими.

Суд зазначив, що право власності, користування чи оренди виникає з моменту реєстрації цих прав. А відомості з програмного забезпечення Держземкадастру не підтверджують право власності чи користування земельною ділянкою.

Разом із тим, відомо що у реєстрі майнових прав відсутня інформація про зареєстровані до 01.01.2013 права на земельні ділянки, реєстрація яких проводилась органами земельних ресурсів. Чому прокурор не звертався за інформацією до цих органів невідомо.

Позов про витребування ділянок подавався від першого заступника прокурора Київської області. Цю посаду обіймає Ігор Грабець. Але на суді прокуратуру представляв деякий Козленко А.С.

Щодо осіб, що значаться у кадастрі власниками ділянок, то Ярослав Солтис – банкір, був замголови правління Нацбанку (1998-2003). Щодо Олега Астреліна, то він у 2008 році став засновником обслуговуючого кооперативу «Затишок-2008», що зареєстрований у селі Мала Вільшанка Обухівського району. Співзасновниками цього кооперативу також значаться Сергій Нагорний, Ігор Шмідт і Артем Попсуй, котрий у 2015 році працював прес-секретарем Апеляційного суду Київської області.