Оточення Авакова вивело в американський офшор уранові родовища України
13.10.2016   //  

Вищий адміністративний суд України зобов’язав Державну службу геології та надр видати ТОВ «Атомні енергетичні системи України» спеціальні дозволи на геологічну розвідку та видобуток урану в Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Таке рішення суд ухвалив 27 вересня.

З матеріалів судової справи відомо, що в лютому «АЕСУ» подала до Держгеонадр п’ять заяв про видачу їй спецдозволів на користування надрами на п’яти родовищах уранових руд. Мова йде про Михайлівську площу, Сафонівську ділянку та Садову площу в Миколаївській області, а також про  Новогурівську ділянку та Сурську площу в Дніпропетровській області.

Фірма просила надати їй в користуванні ці надра на 5 років. У зверненні до Держгенонадр «АЕСУ» запропонувало видати їм спецдозволи без проведення аукціонів, так як перед цим фірма орендувала якісь цілісні майнові комплекси в контурах бажаних родовищ.

Але Держгеонадр відмовило фірмі, пославшись на нові правила, встановлені урядом в квітні. Ці зміни не передбачали видачі дозволів без проведення аукціонів навіть за наявності у фірми цілісного майнового комплексу.

Після цього «АЕСУ» подала позов до суду до чиновників розглянути її заявку і видати спецдозволи. В позові фірма стверджувала, що подала заявки раніше, ніж вступили в дію урядові зміни.

В кінці травня Окружний адміністративний суд, а пізніше і Київський апеляційний адміністративний суд визнали правоту «АЕСУ». Правильність цих рішень своєю ухвалою підтвердив тепер Вищий адміністративний суд України.

За даними ЗМІ, всі згадані в судовому рішенні площі та ділянки є високо перспективними та мають можливість приносити до 1 тис т урану в рік. Ця цифра еквівалентна показникам єдиного виробника уранового концентрату в Україні – ДП «Східний ГЗК». Після отримання спецдозволів «АЕСУ» стане першим приватним підприємством в історії країни, яке отримало право видобутку уранової руди, концентрат якої використовується для при виробництві ядерного палива для атомних електростанції.

ТОВ «АЕСУ» в серпні минулого року заснували Даніїл Бєляєв, Віталій Якименко, Роман Дружбін, Олександр Настенко. Останній став керівником підприємства. Але нещодавно фірма змінила засновника – їм стало ТОВ «Ю-Тек Енерджи», прописане в штаті Делавер, що є внутрішнім офшором США. Керівником української фірми залишився Настенко.

Відмітимо, що попередні засновники «АЕСУ» також причетні до створення низки підприємств, які в останній рік отримали в користування цінні родовища. В липні ці ж люди стали власниками маловідомих ТОВ «Укргаздоб» та ТОВ «Нафтогазенергопром», які весною за сумнівними схемами отримали від Держгеонадр спецдозволи на видобуток газу в Харківській області. І поки що ці люди залишаються засновниками цих фірм, окрім «АЕСУ».

Згаданий вище Роман Дружбін – колишній бізнес-партнер по ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» Олександра Павлюченка, якого в  ЗМІ називають кримінальним «авторитетом» на призвісько Саша «Браслет».

Сьогодні Павлюченко є помічником нардепа з «Народного фронту» Ігоря Котвицького, який у свою чергу є давнім бізнес-соратником міністра МВС Арсена Авакова.

Котвицький прославився виведенням $40 млн минулого року. Ці кошти раніше належали ТОВ «Крим Петролеум Компані», яка добувала газ у Криму разом з ТОВ «Кримтопенергосервіс» біглого міністра екології Миколи Злочевського (докладніше у статті «Менеджер Авакова вивів з України $40 мільйонів, зароблені американцями разом з Злочевським»).

В середині 2000-х Павлюченко був помічником саме Злочевського.