Суд відновив провадження про незаконне збагачення екс-очільника податкової Кременчука
12.10.2016   //  

zvonkovСуд скасував постанову слідчого про закриття кримінального провадження по справі про незаконне збагачення колишнім заступником начальника Головного управління державної фіскальної служби у Дніпропетровській області Андрієм Звонковим, і відправив справу на подальше розслідування. Про це свідчить ухвала Апеляційного суду Полтавської області від 30 вересня.

У листопаді 2015 року прокуратура Полтавської області за заявою ГО «Центр протидії корупції» порушила кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення родини Звонкових.

Андрій Звонков все життя працював на держслужбі. З 2007 року очолював Кременчуцьку ОДПІ, а з 2014 року перейшов на високий пост в обласну прокуратуру. Його дружина Ірина Звонкова теж працювала у Кременчуцькій податковій інспекції, поки у 2010 році не звільнилася і стала бізнесменом.

У цьому ж 2010 році Звонкова придбала приміщення на 280 кв м, де зробила дорогий ремонт і відкрила салон краси «Ірина+». У 2011 році вона стала власницею ресторану «Метрополь» площею 257 кв м, а також комплексу відпочинку «Липовий рай» (загальна площа будівель – 1476 кв м) у с. Липове Глобинського району Полтавської області.

Також у 2010-2011 рр вона придбала корпоративні права ТОВ «Липовий рай» (50%) за 900 тис грн та ПП «Перший гостинний двір» (100%) за 4,3 млн грн.

Поза тим, згідно з деклараціями Андрія Звонкова за 20132014 рр, у власності його дружини і сина також є: три земельні ділянки загальною площею 1,15 га; житловий будинок площею 418 кв м; два гаражі площею 38 та 24 кв м; інше нерухоме майно площею 117 кв м; вклад у банку на суму 2,21 млн грн. Сам Звонков є власником ділянок площею 0,2 га, двох гаражів по 40 кв м кожний, і двох квартир на 81 кв м і 82 кв м. В останній він володіє чвертю площі. Їздять Звонкови на автомобілях Audi А8 та Nissan Patrol 2013 року випуску.

30 березня цього року слідчий відділу прокуратури Полтавської області закрив кримінальне провадження щодо незаконного збагачення Звонкових. Суддя Октябрського районного суду м. Полтави Наталія Тімошенко залишила постанову слідчого без змін. А от апеляційний суд її скасував і відправив справу на досудове розслідування.

Як вказав апеляційний суд, до цього досудове розслідування здійснювалось поверхнево і не повно.

Закриваючи провадження, слідчий фактично послався на дані майнової перевірки Звонкова, яку проводила Кременчуцька ОДПІ у рамках закону «Про очищення влади». А це значить, що, по-перше, Звонков міг вплинути на дані перевірки, адже її проводила податкова, яку він раніше очолював. А по-друге, ця перевірка не встановлювала відомості стосовно членів сім’ї податківця, оскільки це не передбачено відповідним Порядком. Відтак, слідство не встановило, за рахунок яких коштів Ірина Звонкова купила вказані вище об’єкти, а також звідки походять понад 2 млн грн, які лежать на депозиті.

Нагадаємо, у вересні 2015 року Звонков звільнився.