- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

До зернової держкорпорації повертають підопічних Присяжнюка-Кличка

Кабінет міністрів призначив в.о. голови правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Олександра Григоровича. Про це з посиланням на відповідне розпорядження уряду повідомила [1] прес-служба ДПЗКУ.

7 жовтня міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий представ нового керівника трудовому колективу підприємства. Міністр свою ініціативу призначити Григоровича пояснив бажанням «призначити керівником людину, яка безпосередньо працювала в команді».

Невдовзі «Економічна правда» з посиланням на джерела повідомила [2], що Григорович вже подав на затвердження міністру кандидатури двох своїх заступників.

Один з них – Олександр Лавринчук, який займав посаду голови ДПЗКУ ще у 2010 році і запам’ятався оборудкою [3] з закупівлі 120 комбайнів по завищеним цінам. Перед цим Лавринчук був заступником директора Аграрного фонду і, за даними «Дзеркала тижня»,  [4] був причетний до скандальної розпродажі за заниженими цінами всього недоторканного запасу продовольчого зерна України. Тоді мова йшла про можливі збитки у розмірі близько 200 млн грн.

В 2012-2014 роках наглядову раду і департамент внутрішнього аудиту та аналізу ризиків ДПЗКУ очолював нинішній [5] перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка Геннадій Пліс.

У свою чергу Григорович ще з 2007 року є засновником громадської організації «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка».

Раніше депутатську групу «УДАР» в парламентській фракції БПП очолював [6] Тарас Кутовий, який і призначив Григоровича.

За даними [7] ЗМІ, в жовтні 2015 року Олександр Григорович став заступником голови ДПЗКУ, прийшов він туди в якості радника міністра Олексія Павленка з питань лісового господарства. Ще на початку 2015 року кандидатура [5] Григоровича розгадалася на посаду керівника Держлісагенства.

Щоправда, в офіційній біографії Григоровича не має інформації [8] про його роботу раніше в ДПЗКУ.

Григорович потрапив в державний агросектор в 2010 році, коли в Україні до влади прийшла команда Віктора Януковича. Того року він став гендиректором центр «Укрсільгоспохоронпраця», а також став радником міністра Миколи Присяжнюка – соратника Юрія Іванющенка.

В 2011 році Григорович був заступником керівника Державної інспекції сільського господарства, але вже в грудні покинув посаду. Зміна місця роботи відбулася невдовзі після призначення в Держсільгоспінспекцію керівником Сергія Тригубенка, який нині є народним депутатом (БПП) і якого зараз називають куратором агросектора від президентської команди.

Після призначення Тригубенка у 2011 році Григорович перейшов до роботи в міністерство Присяжнюка, отримав посаду директора Департаменту інженерно-технічного забезпечення та сільського машинобудування. А ще разом з міністром він став [9] співавтором декількох книг.

Після революції Присяжнюка оголосили в розшук через підозру в привласненні 540 млн грн коштів з Аграрного фонду. В лютому 2014 року залишив свою посаду і Григорович.

Нагадаємо, за часів Януковича ДПЗКУ займалася експортом зерна через фірми-«прокладки» на користь структур, близьких до Юри Єнакіївського – одного з найближчих соратників Віктора Януковича. Також в жовтні 2012 року ДПЗКУ отримала від Експортно-імпортного банку Китаю $1,5 млрд для постачання зерна в цю країну. За даними ЗМІ, продукцію для експортних поставок держкомпанія закуповувала у потрібних фірм значно вище ринкових цін.

Курував в 2013 році китайський контракт тодішній заступник голови ДПЗКУ Роман Насіров, який зараз очолює Державну фіскальну службу.

Окрім цього Григорович також є співзасновником Київської міської організації ВГО «Громадянська позиція» разом з Олексієм Гриценком, сином екс-міністра оборони та лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка.