Заступником «бахтєєвської» голови Держлікслужби став фігурант карної справи про розкрадання на протезах часів Денисової
11.10.2016   //  

Переможцем конкурсу на посаду голови Державної служби з лікарських засобів і контролю за наркотиками (Держлікслужба) визнано Наталію Гудзь, яка раніше очолювала територіальне управління відомства в Києві.

До цього Гудзь працювала виконавчим директором асоціації фармацевтичних компаній «Партнерство і довіра», почесним президентом якої була Тетяна Бахтєєва, повідомляє «Центр протидії корупції».

Президентом ж Асоціації був Валерій Кідонь, який минулого року працював директором з розвитку фармацевтичної компанії «Дарниця», що контролюється депутатом від БПП – Глібом Загорієм.

Саме в цей час Гудзь рекомендували на голову Держлікслужби. Конкурсом тоді займалася Олександра Павленко, яка раніше також працювала на «Дарницю».

Першим заступником голови служби комісія обрала Владислава Цілину.

Переможець на посаду першого заступника голови Державної служби лікарських засобів Владислав Цілина у 2014 році був обвинувачуваним у кримінальній справі щодо розкрадання десятків мільйонів бюджетних коштів.

Про це повідомляє Центр протидії корупції з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

tsilyna

Як стало відомо з вироку Святошинського районного суду Києва екс-керівник ліквідованого «Укрпротезу» Владислав Цілина фігурував у кримінальному провадженні щодо створення організованої злочинної групи, діяльність якої була спрямована на заволодіння 22 млн бюджетних коштів державної програми «Впровадження інноваційних технологій у виробництво технічних засобів реабілітації інвалідів».

Гроші призначалися для придбання обладнання з виготовлення взуття Хмельницькому державному протезно-ортопедичному підприємству.

Окрім розкрадання бюджетних коштів слідчі столичної прокуратури інкримінували Цілині та іншим членам організованої групи, до складу якої він входив, підроблення документів та відмивання коштів через  використання  фіктивних підприємств.

Попри проведені обшуки, та інші слідчі дії, суд виправдав Цілину та його співучасників. Головна причина виправдання, відповідно до судових рішень – недостатньо зібрані докази. А ті, які зібрані, зокрема результати прослушки та обшуків, визнані судом недопустимими, бо зібрані з порушенням встановленого порядку.

«Усю сукупність досліджених у судовому засіданні доказів суд визнав недопустимим та «зібраними в непроцесуальний спосіб», а ті докази, які залишилися є  такими, що, «не доводять винність підсудних у вчиненні злочинів», – йдеться у судовому вироку.

Слідство встановило, що злочинну групу «кришувала» високопосадова особа з Міністерства праці та соціальної політики. На момент вчинення дій у 2008 році міністерством керувала Людмила Денисова.

Цікаво, що на момент винесення виправдального вироку щодо Цілини та інших фігурантів справи, міністром соціальної політики в Уряді Яценюка також була Денисова.

Відбір кандидатів проводила спеціально створена при Національному агентстві України з питань державної служби конкурсна комісія. Тепер їх кандидатури повинні бути затверджені Кабінетом міністрів.

Напередодні фінального етапу конкурсу Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я, повідомила, що МОЗ «не бере участь і не може вплинути на вибір кандидата та комісії Держлікслужби, яка вносить пропозиції до Кабінету міністрів щодо призначення переможця конкурсу».