Компанія спонсора ДНР Нусенкіса зменшила борги за державне вугілля
11.10.2016   //  

Суд стягнув 51,71 млн грн. з ТОВ «САВІ» на користь ДП «Вугілля України». Про це свідчить постанова Харківського апеляційного госпсуду від 15 вересня.

У березні 2014 р. ДП «Вугілля України» уклало договір продажу вугілля фірмі «САВІ». По цьому договору компанія прийняла вугілля на 144,60 млн грн., але оплатила тільки 58 млн грн.

ДП «Вугілля України» звернулось до суду про стягнення із «САВІ» 86,60 млн грн. основного боргу, 2,20 млн грн. інфляційних нарахувань, 1,39 млн грн. пені, 335 тис грн. як 3% річних.

Після появи судового позову «САВІ» частково погасило борг на 15 млн грн. Крім того, ТОВ «Донвуглересурси», перед яким ДП «Вугілля України» мало 23,80 млн грн. боргу, відступило ці вимоги фірмі «САВІ». У зв’язку з цим, ДП «Вугілля України» і «САВІ» провели залік зустрічних вимог на 23,80 млн грн.

Таким чином, сума заборгованості «САВІ» зменшилась до 47,78 млн грн. Суд визнав вимоги ДП «Вугілля України» на цю суму боргу, а також стягнув вищезгадані штрафні санкції.

Засновником ТОВ «САВІ» є ліберійська компанія «Tulsa International Inc». Директором фірми є Юрій Овсянніков.

Компанія «Tulsa International Inc» відома як засновник концерну «Енерго» екс-генпрокурора Геннадія Васильєва і Віктора Нусенкіса, якого СБУ звинуватило у фінансуванні терористів на Донбасі. Концерн «Енерго» був ліквідований у 2004 році.

У 2010 р. серед засновників «САВІ» була лондонська фірма «Тотем UK Limited», якою володіла кіпрська фірма «Salesi Investments Limited». У 2013 році представник Віктора Нусенкіса повідомив, що кінцевим бенефіціаром фірма «Salesi Investments Limited» є Нусенкіс. Компанія була у довірчому управлінні кіпрських юристів, які за твердженням Нусенкіса, неправомірно передали контроль над фірмою його партнеру – Геннадію Васильєву.

Фірма «Донвуглересурси», що допомогла фірмі «САВІ» зменшити борг на 23,80 млн грн., у 2012 році належала Антону Клименку, брату тодішнього голови Міністерства доходів і зборів Олександра Клименка.

У 2013 році фірму «Донвуглересурси» Клименка перереєстрували на кіпрську компанію «Multifunc Trade Ltd».

З моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році «Донвуглересурси» виграли тендери на суму 566,18 млн грн., з яких майже 270 млн грн. припало на 2012 рік, коли власником був Клименко.