Київський метрополітен підозрюють у відкатах на закупівлі вентиляторів на 6 мільйонів
10.10.2016   //  

Поліція підозрює посадовців КП «Київський метрополітен» у змові з ТОВ «Науково виробнича фірма «Турбокавітаційні технології» для закупівлі по завищеним цінам вентиляторів на загальну суму 5,98 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Подільського районного сулу м. Києва, куди слідчий звернувся з клопотанням в рамках розслідування кримінального провадження № 1201610120000580 від 08.06.2016 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в листопаді 2015 року «Київський метрополітен» оголосив тендер на закупівлю чотирьох осьових реверсних вентиляторів для тунельної вентиляції метрополітену.

Заявки на торги подали ТОВ «Укрземлебуд», ТОВ «Бюро генерального планування», ТОВ «Експересбуд», «AD Projektmanagement Trading GmdH», ТОВ НВО «Вертикаль» та ТОВ «Науково виробнича фірма «Турбокавітаційні технології». Пропозиція останньої була найдешевшою і склала 5,98 млн грн. За результатами тендеру в лютому 2016 року КП «Київський метрополітен» в особі начальника СП «Електромеханічна служба» уклав угоду з НВФ «Турбокавітаційні технології».

Після отримання коштів посадовці «Турбокавітаційних технологій» за допомогою фірм з ознаками фіктивності перевело їх в готівку та розділили їх з посадовцями КП «Київським метрополітен», повідомляє слідство.

Поліція встановила, що в схемі з переведення грошей в готівку були задіяні ТОВ «Ловрол», якому було перераховано 0,32 млн грн, та ПП «Донтспринт», на рахунки якого перевели 0,33 млн грн. В цих фірм офіційно працює по одній людині, самі підприємства не мають виробничих засобів та умов для ведення господарської діяльності. Саме з проханням про доступ до банківського рахунку та документів про рух коштів останньої фірми звернулася до суду поліція і суд це клопотання задовольнив.

ТОВ «Лорврол» зареєстроване в жовтні минулого року, засновником фірми вказаний мешканець Білої Церкви Олег Мацюк. ПП «Донтспрінт» створене в лютому цього року, фірма записана на мешканця окупованого Алчевська Луганської області Євгена Шукліна.

Засновникам ТОВ «НВФ «Турбокавітаційні технології» від самої реєстрації фірми в 1995 році є Наталія Чайка та Сергій Галатенко. Останній також займає посаду керівника підприємства. Галатенко також співзасновником ТОВ  «ПВФ «ТКТ». Де його бізнес-партнерами є Рїса Кліпкова та Ярослав Роожинський.

З 2014 року КП «Київський метрополітен» очолює Віктор Брагінський, структурний підрозділ метрополітену «Електромеханічна служба» очолює Олег Митрофанов.