«Укртрансгаз» не розтринькав 3 мільйони завдяки «Нашим грошам» і «Центру протидії корупції»
05.10.2016   //  

Держфінінспекція у Київській області знайшла порушення в закупівлі філією «Управління «Укргазтехзв’язок» ПАТ «Укртрансгаз» апаратури у ТОВ «ВІС Консалтинг». Про це повідомив «Центр протидії корупції», який ініціював перевірку цієї закупівлі.

Як повідомили «Наші гроші», у травні філія замовила фірмі модемів, комутаторів та іншого обладнання на 32,10 млн грн. по вищим від ринкових цінам.

Маршрутизатори Cisco 2951 V/K9 замовили по 257 тис грн., тоді як в інтернет-магазинах вони продавалися по 70139 тис грн. ІР-телефони Cisco CP-7975G замовили по 34 тис грн. За даними з відкритих джерел, їхня ринкова ціна становила 8 543-25 785 грн.

Щодо цієї закупівлі «Центр протидії корупції» звернувся до Голови Державної аудиторської служби України Лідії Гаврилової.

Листом від 22.06.2016 року начальник Держфінінспекції у Київській області Олександр Ліпінський повідомив, що замовнику надіслано запит на отримання документів державної закупівлі з метою аналізу.

У листі від 15.09.2016 року в. о. начальника Держфінінспекції в Київській області Олександр Кушнірук написав, що за результатами аналізу копій документів тендеру виявлено ряд порушень. Зокрема, по всіх закупівлях суми укладених договорів перевищували очікувану вартість, також не вказано відомості щодо джерела фінансування закупівлі.

«Укргазтехзв’язок» 27 липня зменшив суму договорів на 2,85 млн грн., однак вона все одно була вищою за очікувану вартість на 5,71 млн грн.

Контролюючий орган рекомендував розірвати договори та провести тендери заново.

«ВІС Консалтинг» Вадима Ракушина, Андрія Русана і Назара Кириченка створена в 2013 р., але виграла тендери вперше. Із нею за однією юридичною адресою по вул. Миколи Василенка, буд. 1, офіс 308 прописана ціла низка фірм.

Кириченко також є співвласником ТОВ «Вівекс Україна» разом із Олегом Дрямовим і естонською компанією «Вівекс».

Єдиним конкурентом було ТОВ «Діпнет Україна» Яни Ямантаєвої, зареєстроване у м. Дергачі Харківської обл. Із листопада 2015 р. воно отримало два підряди Міністерства оборони на поставку обладнання зв’язку на суму 1,96 млн грн.

Нагадаємо, у червні «Діпнет Україна» теж отримала підряд «Укргазтехзв’язку» вартістю 44,87 млн грн. на поставку аналогічної апаратури за ще вищими цінами.