Суд залишив в силі договір Міноборони з інвестором про забудову 4 га на Дарниці
05.10.2016   //  

Суд відмовив у позові ТОВ «Ніка» ЛТД про визнання недійсним договору щодо будівництва житлокомплексу по вул. Поліській у Дарницькому районі м. Києва. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 20 вересня.

12 серпня державна організація Установа «28 Управління начальника робіт» і ТОВ «Бориспільміськбуд» уклали договір щодо будівництва житлокомплексу по вул. Поліській у Дарницькому районі м. Києва.

Держустанова віддала під забудову дві земельні ділянки площею 4,37 га, що оцінено у 13,47 млн грн. За це забудовник має передати держустанові 1550 кв.м квартир у строк до 01.10.2021.

«Бориспільміськбуд» веде будівництво за рахунок власних коштів, а також коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб.

Позов про визнання договору недійсним подала фірма «Ніка» ЛТД, яка теж брала участь у конкурсі з вибору інвестора, але програла.

У позові до суду «Ніка» ЛТД стверджувала, що договір укладено з порушенням закону про публічні закупівлі і без урахування того, що йдеться землі оборони, а також, що тимчасовий виконуючий обов’язки держустанови не мав повноважень підписувати договір.

Відомо, що оголошення про пошук інвестора публікувалося в газеті «Улюблена газета України» №301. Участь у конкурсі намагалось взяти три компанії. Однак один із учасників – «Дарбудсистем» – не мав ліцензії на будівельні роботи. «Ніка» ЛТД програла, оскільки запропонувала гірші умови: 1400 кв.м зі строком передачі – до 01.11.2021.

Відтак суд із претензіями фірми не погодився. Так, суд зазначив, що вибір інвестора будівництва не є закупівлею за державні кошти і не підпадає під процедури закону про публічні закупівлі. Відповідно до витягів із земельного кадастру ділянки, що передаються інвестору, належать до житлової та громадської забудови і не є землями оборони. Також суд вказав, що керівник держустанови мав повноваження підписувати цей договір.

Засновниками «Бориспільміськбуд», що вестиме будівництво, є Василь Гармаш, Олександр Мариньоха і ТОВ «Спецмехбуд 21». Засновниками «Спецмехбуд 21» є ТОВ «Спецмехбуд 17» белізький офшор «Гамма Рей Інвест ЛТД». Засновниками «Спецмехбуд 17» значаться Олександр Руденко і Андрій Бондарец. Останній є співвласником ТОВ «Лісоргбуд», що придбало у «Київміськбуду» базу відпочинку в Козині. Частку в цій фірмі мала родичка голови правління «Київміськбуду» Ігоря Кушніра.

«Ніка» ЛТД записана на Наталію Гординську, Микиту Дегтяра і Олександра Руденка, який опосередковано має частку у фірмі «Бориспільміськбуд».