СБУ підозрює, що російські судна поглиблюють дно в портах України, а отримані гроші відправляють в ОРДЛО
04.10.2016   //  

Невстановлені росіяни забезпечують учать російських суден у днопоглиблювальних роботах у морських портах України та направляють частину отриманих коштів на фінансування діяльності терористичної організації «ДНР» та «ЛНР». Це встановило Головне слідче управління СБУ у ході розслідування кримінального провадження, розпочатого 14 травня цього року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що українські компанії ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв», ТОВ «Лігос УА», ТОВ «Компанія «Нові Технології України», ТОВ «Укрзв’язокгідробуд» налагодили контакт з російським ТОВ «Гідрострой» (м. Калінінград, РФ).

З метою приховування факту приналежності суден, які виконують роботи в українських портах, російському «Гідрострою», службові особи «Техморгідрострой Миколаїв» і «Гідрострой» створили (придбали) офшорні компанії, а саме: «Rossolast Corporation LTD» (Кіпр), «Krayteks Group Holding Limited» (Кіпр), «Kleona Trade LLP» (Великобританія) та «Jollanta Group LTD» (Беліз).

У подальшому грошові кошти, отримані фірмами «Техморгідрострой Миколаїв» і «Лігос УА» від ДП «Адміністрація морських портів України» та його філій за послуги днопоглиблення, конвертувалися в іноземну валюту та перераховувалися за межі України на рахунки іноземних компаній для фінансування участі осіб у діяльності «ДНР» і «ЛНР», вважає слідство.

Крім того, слідство встановило, що протягом 2012-2015 рр невстановлені службові особи Мінінфраструктури, ДП «АМПУ», ДП «Одеський морський торгівельний порт», діючи у змові з власниками та службовими особами ТОВ «Підприємство «Маст Буд» та ТОВ «Мебіус Констракшн Юкрейн», заволоділи понад 25 млн грн державних коштів, призначених для виконання робіт по проекту «Будівництво 1-ї черги (гідротехнічні споруди) контейнерного терміналу Карантинного молу ДП «ОМТП» за рахунок штучно створеної території».

17 серпня суд надав слідчим дозвіл на проведення слідчого експерименту на судні «Severodvinskiy», що належить компанії «Kleona Trade LLP», перебуває у територіальних водах України. Слідчі мають встановити обсяг ґрунту, який вказане судно здатне за своїми технічними характеристиками видалити з дна за певний період часу. Таким чином буде перевірено дані, вказані по роботах з днопоглиблення в акваторіях та підхідних каналах Маріупольського та Бердянського морських портів.

Нагадаємо, навесні цього року ДП «АМПУ» проігнорувала зауваження Держфінінспекції щодо незаконності тендеру на днопоглиблювальні роботи акваторій і підхідних каналів Бердянського та Маріупольського портів на 712,18 млн грн, який виграло ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв».

Засновником і директором «Техморгідрострой Миколаїв» є Олексій Буштрук, який раніше володів ТОВ «РСУ-Водстрой Компани», що нині належить Володимиру Ряскову.

Буштрук також був співвласником ТОВ «Никморгидрострой» із головним інженером Дніпро-Бузького морського порту Олександром Мусієнком і замначальника ВСП «Портопункт Очаків» ДП «Миколаївський морський торговельний порт» Костянтином Сизовим.

Усього з 2010 р. «Техморгідрострой Миколаїв» виграла тендерів на 1,11 млрд грн.