Поліція з’ясовує, чому Суми заплатили 26 мільйонів за незакінчений колектор
04.10.2016   //  

Слідчому поліції надали доступ до документів щодо договорів з ПП «Юмо» і ТОВ «Юмо» на реконструкцію каналізаційного напірного колектора по вул. Дем’яна Коротченко у м.Суми. Про це свідчать ухвали Зарічного суду м.Сум від 29 вересня.

Перший договір на реконструкцію колектора Управління капбудівництва та дорожнього господарства Сумської міськради уклало з ПП «Юмо» в серпні 2015 року. Вартість робіт – 24,92 млн грн. Реконструкцію мали провести до кінця 2016 р.

Станом на 18 липня замовник заплатив ПП «Юмо» 26,49 млн грн., що перевищує ціну договору на 6%. При цьому в поліції зауважують, що не можуть визначити, за які роботи було заплачено, оскільки актів виконаних робіт у відкритому доступі немає. За даними громадської експертної комісії, реконструкція колектору досі не виконана у повному обсязі.

Однак міськрада замість того, щоб реагувати на невиконання договору підрядником, влітку цього року оголосила аналогічний тендер. 5 серпня 2016 р. підписано договір про реконструкцію колектора із ТОВ «Юмо» на суму 24,41 млн грн.

22 серпня 2016 р. місцева прокуратура зареєструвала кримінальне провадження №42016201010000111 за фактом внесення неправдивих даних службовими особами управління капбудівництва та дорожнього господарства Сумської міськради до офіційних документів про виконання будівельних робіт з метою заволодіння бюджетними коштами.

Слідчий отримав доступ до документації по договору 2015 р. з ПП «Юмо», а також договору 2016 р. з ТОВ «Юмо».

ПП «Юмо» зареєстроване на сумчанина Михайла Підлубного. Директором ПП «ЮМО» є Руслан Скляренко, який на виборах 2014 року був довіреною особою Сергія Савченка по округу №157 і його місцем роботи було вказано «Благодійний фонд «Сагасітас-Україна». Тоді повідомлялось, що Савченко є підполковником в запасі, а його син загинув в АТО у бою під Лисичанськом.

ТОВ «Юмо» зареєстроване за тією ж адресою, що і ПП «Юмо», – м.Суми, вул. Д.Коротченко,10. Власником значиться Михайло Подолін, який у 2015 р. брав участь у місцевих виборах як кандидат від ВО «Свобода».