- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Банківські інтереси замголови ДУСі

money [1]Замголови ДУСі став співвласником банку і його відразу взяли у держпрограму кредитування фермерів.

Деякі речі варто фіксувати для майбутнього. Ця історія саме з таких. Підштовхнув нас до цього один невеликий український банк під назвою «Український капітал». Про нього мало хто чув, але «Нашим грошам» він періодично являється в дещо несподіваних аспектах.

Наприклад, у 2014 році ми писали про нього так [2]: «Укрспирт» позичив 30 мільйонів у малесенького банку». Адже станом на 1 січня 2014 року він займав 142 місце зі 180 по розміру загальних активів (481 млн грн.).

У жовтні 2015 р. Національний банку вніс «Український капітал» до списку банків [3] із непрозорою структурою власності. Банк тоді вдався до класичної хитрості: дробив акції так, щоби пакети акціонерів становили менше 10%, і можна було не називати їх імена. Минулий 2015 рік банк закінчив зі збитками [4] на 6,5 млн грн.

Аж раптом у червні цього року державне ПАТ «Аграрний фонд» повідомило [5] про спільну програму фінансування аграріїв із банком «Український капітал». Рішення було прийнято на основі меморандуму між банком і Агрофондом, укладеного  в березні 2016 р.

«Спільна програма фінансування, яку ми розпочинаємо з банком «Український капітал», для Аграрного фонду є пілотним проектом. Наразі програма готується до осінньої посівної озимих культур, і ми сподіваємось, що вже цієї осені зможемо її цілком налаштувати під потреби клієнтів», – заявив тоді голова правління «Аграрного фонду» Андрій Радченко.

Агрофонд запевняє, що такому рішенню передував аудит установи і сам Радченко як голова держкомпанії увійшов до наглядової ради банку.

Суть програми у наступному. «Український капітал» і Агрофонд скидуються по 200 млн грн. і отриману суму надають у кредит сільгоспвиробникам під 12% річних. Оскільки такий відсоток є низьким, то держава якимось чином компенсуватиме збитки банку.

Ми звернулися у прес-службу банку, щоб з’ясувати чи працює програма і скільки кредитів вже роздано. Але там кажуть, що програма ще не розпочата.

«Спільна програма фінансування аграріїв від ПАТ “Аграрний фонд” та ПАТ “Банк Український Капітал” розпочне роботу з початком осінньої форвардної програми, яка наразі ще не стартувала. Про початок осінньої форвардної програми буде повідомлено пізніше», – повідомили у прес-службі банку.

Нам, звісно, цікаво як банкіри і державні агрофондівці поділять відповідальність за вибір клієнтів для цієї програми – кому з аграріїв дати пільговий кредит, а кому ні. Але це справа майбутнього. Нас більше зацікавило, як банку, який ще недавно не був взірцем прозорості,  зміг потрапити у фавор до державних чиновників.

Тож ми придивились як змінилась структура власності банку разом з його включенням в державну орбіту.

shema-bank [6]

Навесні цього року у банку справді сталися зміни. 3% акцій банку отримала держава у особі Міністерство АПК. Ще менше відсотка припало на заступника голови Державного управління справами Євгена Сарнацького [7] (0,0016%) та його бізнес-партнерів по  «Фінансово-промисловій групі «Атіка» – це Ганна Павлова, Вадим Кузнецов і Катерина Гребенькова.

Мажоритарним же власником «Українського капіталу» став Сергій Бєлашов, який до того володів менше 1% акцій. На його дочку Вікторію раніше було записано близько 9% акцій, а тепер же, за останніми даними [8] НБУ, родина Бєлашова зосередила у своїх руках 83,5% акцій.

sarnatskyj-foto [9]Про заступника голови Держуправління справами Євгена Сарнацького (на фото) відомо небагато. На цю посаду він прийшов у 2014 році, коли ДУС очолив Сергій Березенко, нардеп від «Блоку Петра Порошенка».

Сарнацький уже бував на держслужбі на початку 2000-х. У 2005 р. він очолив управління взаємодії з правоохоронними і контрольними органами Ради міністрів АР Крим, був заступником керівника служби з питань діяльності військових формувань і правоохоронних органів Секретаріату президента В.Ющенка, у 2000-2001 рр. був радником на громадських засадах прем’єр-міністра Ющенка.

За час своєї роботи у Держуправлінні справами Сарнацький тільки один раз опинився у полі зору журналістів. Йдеться про історію, коли фірми Сарнацького спробували оформити [10] в оренду під спортивно-оздоровчий комплекс три чверті гектара на Трухановому острові в Києві. На цих ділянках знаходиться будівлі, що є власністю компаній Сарнацького. Через підозри на порушення земельного і водного законодавства у Київраді була створена комісія для перевірки споруд. Припускали, що під виглядом спортивно-оздоровчого комплексу там зведено приватний маєток.

Повертаючись до Аграрного фонду. Як впливатиме прізвище Сарнацького на співпрацю з банком, покаже час. Однак деякі аргументи з цього приводу є.

Син Сарнацького – Павло – колишній замголови податкової інспекції Обухівського району в Київській області. На цій посаді він відзначився тим, що потрапив у кримінальну справу за хабарництво. Однак у кінці 2013 р. Сарнацького-молодшого виправдали, засудивши його начальницю.

sarnatskoho-sudyly [11]

Сьогодні Павло Сарнацький значиться помічником нардепа від БПП Сергія Тригубенка, теж, до слова, колишнього податківця, що нині є одним з ключових персонажів у групі президентського бізнес-партнера Ігоря Кононенка.

Не так давно у ЗМІ [12] з’явилась інформація, що Тригубенко змінив вугільну промисловість на кураторство аграрного сектору. Що логічно з огляду на його бекграунд. У часи президента Януковича Тригубенко був замміністра аграрної політики (2009-2011) і головою Державної інспекції сільського господарства (2011-2012).

У той час, як «Українському капіталу» вдалось увійти до державної програми, доля усміхнулась і мажоритарному акціонеру банку Сергію Бєланову. У його дружини є сестра Євгенія Федорович, яка разом з Сергієм Непом’ящим володіє фірмою ТОВ «Скела Терциум». Саме ця фірма у липні цього року вперше виграла державний тендер на поставку палива для «Укрзалізниці» на 101,50 млн грн. [13] Також ця контора імпортує метанол для державного «Полтавагазвидобування».

Знаходиться «Скела Терциум» по вул. Сергія Струтинського, буд. 13-15, офіс 509/2. Цей же будинок вказує в себе на сайті [14] в контактах ТОВ «Укрінвест Групп», оформлене на белізький офшор «МГІ Ентерпрайсіз ІНК». Директором фірми є Сергій Бєлашов.

У тому ж офісі на вул. Струтинського, що і «Скела Терциум», зареєстроване ТОВ «Газоторгова компанія» Олексія Дубаса.

Раніше Олексій Дубас та його брат Антон мали 5% акцій [15]  банку «Український капітал». Вони вийшли з банку навесні 2016 р., приблизно тоді, коли там з’явився Сарнацький. Антон Дубас уже два парламентські скликання є помічником нардепа Олександра Онищенка («Воля народу»), який сьогодні переховується в Лондоні від українських правоохоронців.

За інформацією [16] нардепа Тетяни Чорновол, «Скела Терциум» раніше поставляла ДП «Південна залізниця» газ, видобутий підприємствами [17] Онищенка. За рік до того, як Антон Дубас став парламентським помічником Онищенка, він всього-на-всього працював маркетологом [18] у ПрАТ «Формула Мотор Україна».

Батько братів Дубасів – Богдан – взимку 2014 р. був заступником [19] коменданта Майдану Степана Кубіва, який потім очолив Національний банк, а сьогодні від імені Блоку Петра Порошенка очолює Міністерство економічного розвитку і торгівлі, та нещодавно спробував відтиснути «Укртрнасгаз» у «Нафтогазу України».

Звісно, весь цей клубок прізвищ та угрупувань, помножений на сотні мільйонів пільгових гривень для агро кредитів – може нічого не означати.

Але все-таки ми з цікавістю ознайомимось із результатами першої спільної фінансової операції держави із комерційним банком. Тим паче, що залишилось чекати зовсім недовго.

Ірина Салій, «Наші гроші»