Серед кандидатів на Держлікслужбу виявився помічник Загорія з кримінальним бекграундом і дружина Хейломського
29.09.2016   //  

(додано дані про Наталію Шолойко)

Очолити Держліксблужбу бажають помічники народних депутатів, екс-керівник наркоконтролю, який володіє елітною нерухомістю, колишні працівники Держлікслужби і навіть директор музею. Про це пише представниця «Центру протидії корупції» у «Економічній правді».

Держлікслужба регулює величезний ринок товарів медичного призначення, вирішує, чиє виробництво відповідає міжнародним стандартам і перевіряє препарати на наявність підробок.

«Складно переоцінити, наскільки потужним може бути цей інструмент, якщо опиниться під керівництвом однієї з фармацевтичних груп. Можна призупиняти дію ліцензій конкурентів або не видавати європейським заводам українські сертифікати відповідності якості виробництва… Ще більш привабливою Держлікслужба стала після її злиття у 2015 році з Державною службою контролю за наркотиками. Отже, крісло керівника — знахідка для корупціонера та потужний інструмент в руках революціонера, який захоче навести лад на ринку», – відмічає автор.

Наразі оголошено конкурс на зайняття посади керівника Держлікслужби, на нього подалося всього вісім претендентів, більшість з яких далеко не нові люди на фармринку.

Одним з претендентів є екс-помічник народного депутата та контролера фармацевтичного заводу «Дарниця» Гліба Загорія (БПП) Іван Бавикін.

Рік тому він уже був майже призначений на посаду голови Державного експертного центру. Призначення «зірвалося», коли стала публічною інформація про порушення кримінальної справи на Бавикіна за зловживання службовими становищем та службове підроблення.

Будучи керівником ДП «Укртрансфармація», Бавикін звинувачувався за передавання компаніям з ознаками фіктивності приміщення держпідприємства за заниженою ціною.

Після «Укртрансфармації» Бавикін також очолював ДП «Український медичний центр сертифікації» (2008-2009) і Державну службу з лікарських засобів у Києві (2010-2011).

На посаду претендує ще один екс-керівник Державної служби лікарських засобів у Києві Наталія Гудзь. Призначена вона була за часів керівництва службою Олексія Соловйова.

Ще один претендент є екс-держлікслужбовцем. Владислав Онищенко раніше був головним інспектором України (в.о.) з контролю якості лікарських засобів. Після роботи на керівній посаді в держорганах він заснував громадську організацію «Союз споживачів медичних послуг». Її співзасновниками є фармацевтичні бізнесмени.

Ще один претендент на посаду — Костянтин Косяченко, він теж з екс-керівництва Держлікслужби. Чиновник багато років працював помічником депутатів-комуністів. Є співзасновником «Спілки працівників фармації» та директором Житомирської обласної галузевої організації роботодавців фармацевтичних підприємств та установ.

Співзасновниця останньої — компанія «Санітас», власником якої є екс-депутат-»регіонал» з Житомирщини Валерій Нестеровський. Саме фірми Нестеровського вигравали тендери на Житомирщині із закупівель інсуліну.

На вакантне місце подався й екс-керівник ліквідованої Державної служби контролю за наркотиками Олег Дзісяк. Саме він опинився в епіцентрі скандалу на початку 2016 року, коли журналісти знайшли в скромного чиновника із зарплатою 6 тис грн «багату» дружину з будинком на 800 кв м під Києвом.

Крім того, як виявилося, дружина з офіційним заробітком 2 800 грн володіє ще й землею та розкішним будинком на Закарпатті, походження яких важко пояснити такими скромними чиновницькими зарплатами.

Одним з претендентів на посаду є незмінний керівник «Укрпротезу» Владислав Цілина. Відразу після Революції гідності «Укрпротез» був ліквідований як непотрібний посередник між державою та виробниками.

Свого часу скандал навколо виділення Україною 50 млн дол на переобладнання китайських «Чері» для потреб інвалідів розгорівся саме довкола «Укрпротезу».

Ще одним претендентом з потенційним конфліктом інтересів є Олег Клімов, екс-керівник КП «Фармація», мережі комунальних аптек Києва. Звільнений з підприємства він був зі скандалом через розтрату коштів та незадовільну роботу.

Після перевірки роботи підприємства за 2013-2014 роки виявилося, що екс-директор витрачав по 25 тис дол бюджетних коштів на особисті потреби під час, наприклад, поїздки до Парижа.

Зараз Клімов став громадським активістом та очолює ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата». Він також є директором «Екологічного союзу», заснованого, зокрема, і «Єврофармою». До цього Клімов разом з кількома офшорами був засновником компанії «Модус», яка виробляла і продавала ліки.

Останнім претендентом на цю посаду, який не дуже вписується в плеяду екс-керівництва Держлікслужби та помічників депутатів, є Наталя Шолойко — асистент кафедри організації та економіки фармації Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця.

Працюючи директором Аптеки-музею у Києві, Шолойко під час Революції гідності була координатором фармацевтичної служби на Майдані. Саме вона відповідала за завезення ліків на склади.

Чоловік Наталії Шолойко – це фармацевтичний бізнесмен Олександр Хейломський. Він відомий як співзасновник фірми «Рідан» разом з нинішнім головою правління «Індару» Любов’ю Вишневською. Батько Олександра Борис Хейломський у свою чергу є співзасновником фірми «МВВ Інструментс», а донька Тетяна Хейломська очолює цю фірму. Компанія відома поставками товарів для «Індару» по завищеним цінам. За даними ЗМІ, «МВВ інструментс» також фігурувало у кримінальному провадженні,  яке СБУ відкрило щодо «Індару».

Також відомо, що компанія «Рідан» винаймала приміщення в аптеки-музею, яким зараз керує Шолойко. Олександр Хейломський також був помічником нардепа Володимира Дудки, який володів нині збанкроченою фірмою «Альба-Україна».