Прикордонників підозрюють у крадіжці 11 мільйонів на будівництво неіснуючого оборонного пункту на кордоні з Росією
28.09.2016   //  

Поліція підозрює посадовців 1 окремого відділу капітального будівництва Державної прикордонної служби та TОB фірма «Констракшн груп інтернешнл» у підробці документів при будівництві опорного пункту в зоні АТО, що дозволило їм заволодіти державними коштами в сумі 11 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Печерського районного суду м Києва, куди слідчий звернувся в рамках розслідування кримінальної справи №12015220000000477 від 11.06.2015 року.

З матеріалів судового засідання відомо, що в грудні 1 окремий відділ капбудівництва ДПСУ та фірма «Констракшн груп Інтернешнл» уклали угоду про проведення будівництва опорного пункту на 120 чоловік на ділянці ВПС «Веселе» (військове містечко, с Веселе) Харківського прикордонного загону. Будівництво повинно було пройти в рамках інженерно-технологічного облаштування кордону з Росією.

За даними слідства, учасники угоди не мали на меті будувати опорний пункт, а просто підробили активи виконаних робіт та заволоділи коштами в сумі 11 млн грн.

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про доступ до документів «Фірма» «Констракшин груп Інтернешнл» та причетних до будівництва опорного пункту ТОВ «Інститут Градінвестбуд», ПБФ «Граніт» та  ПАТ «Куряжський домобудівний комплекс». Суд ці клопотання задовольнив. Натомість, судовий реєстр не містить інформації про клопотання поліції про проведення обшуків у прикордонників.

ТОВ фірма «Констракшн груп Інтернешнл» належить Ігорю Морусу, підписантом є Олександр Зайцев. Раніше серед засновників був син екс-прокурора Харківської області, а нині прокурора АР Крим Василя Синчука – Олександр Синчук. Морус и Синчук-молодший є партнерами по фірмі «Стелс ХХІ. У вересні АМКУ  визнало «Констракшн груп інтернешнл і ТОВ «Лорем плюс» учасниками тендерної змови під час закупівлі робіт з будівництва нового корпусу Харківського національного університету імені Каразіна.

Командиром  1 окремого відділу капітального будівництва Державної прикордонної служби з квітня 2015 року є Володимир Цалко. В середині вересня цей відділ Держприкордонної служби замовив ПАТ «Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва-2» будівництво І черги житла для прикордонників у Солом’янському районі Києва за 191,49 млн грн. Угода передбачає будівництво до кінця 2017 р. по вул. Народній, 54-А 24-поверховий будинок на 334 квартири. Загальна площа квартир становить 12 тис кв. м. Відтак будівництво коштує близько 16 тис грн. за «квадрат». Мінрегіонрозвитку в липні встановило його опосередковану вартість для Києва на рівні 10 тис грн.

Нагадаємо, військова прокуратура розслідує справу щодо можливого привласнення 4,36 млн грн. керівництвом Харківського прикордонного загону при будівництві спостережних веж на кордоні з Росією.