АМКУ дозволив прикордонникам переплатити за картоплю чверть мільйона через придирки до гарантії
23.09.2016   //  

Військова частина 1471 Державної прикордонної служби України 20 вересня уклала угоду з ТОВ «Комплекс «Ріко» на постачання картоплі на 2,92 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Для прикордонних частину у різних містах України від Мукачево до Харківа замовлено 973 тонни картоплі по 2,99 грн. без ПДВ. Однак у договорі з постачальником (dohovir-kartoplya-246-16-vid-20-09-2016) є примірники актів прийому-передачі товару, у яких вказано, що картопля повинна мати ціну разом з ПДВ.

Засновником чернігівського ТОВ «Комплекс «Ріко» є британська фірма “Інвестмент кампейн рдж лп”, чиїм бенефіціаром вказано чернігівця Олексія Шарико. Два роки тому він був представником Наталі Королевської у окружній комісії на виборах президента України. Раніше власником «Ріко» був чернігівець Ігор Романенко. На парламентських виборах 2012 року Романенко був уповноваженим від партії «Україна – Вперед!» Наталії Королевської.

Картопля від «Ріко» не була найдешевшою на тендері прикордонників. ТОВ «Аскент-КР» пропонувало по 2,77 грн./кг, ПП «МДД Групп» – по 2,80 грн./кг. Але обидві ці заявки були відхилені. До документації «МДД груп» було висунуто низку претензій, які фірма не змогла усунути. «Аскет-КР» натомість подала усі документи, які тендерний комітет завважим за необхідне.

Єдиною претензією зрешті, через яку було відхилено заявку «Аскенту», це невказання у тексті банківської гарантії (була надана фірмі «Діамантбанком» на 68 тис грн.) назива банку бенефіціара та його адреси.

Тендерники прикордонників послались на постанову правління НБУ №639, яка регламентує що у банківській гарантії назва банку бенефіціара та його адреси має зазначатись.

Фірма на це відповіла, що у цій постанові НБУ вказано, що ця інформація має зазначатись лише «за потреби». А у тендерній документації прикордонників така вимога не була прописана окремо.

Відтак фірма «Аскент-КР» оскаржила у АМКУ дії прикордонників, і назвала відхилення своєї пропозиції «доказом про наявність умисних дій з боку Замовника у вигляді відмови придбати якісні продукти харчування […] за більш низькою пропонованою ціною». Загалом переможна заявка «Ріко» коштувала на 224 тис грн. дорожче, ніж відхилена пропозиція «Аскент-КР».

АМКУ зрештою став на позицію прикордонників і не задовольнив скаргу фірми (amku-vid-14-09-2016-652). Виявилось, що тендерний комітет давав «Аскент-КР» 24 години на усунення недоліків у їх заявці шляхом прикріплення уточнених або нових документів у електронній системі закупівлі. Представник фірми погодився з пропозицією та запевнив членів тендерного комітета про виправлення помилки у встановлений строк.

Однак фірма замість виправлення гарантії надала лист від «Діамантбанку», який підтвердив законність оформлення своєї гарантії у первісному вигляді.

АМКУ не прокоментував законність дій тендерного комітету, який не вимагав окремо вказання у банківській гарантії даних, які подаються «за потреби». Однак завважив, що фірма погодилась виправити недолік, але не зробила цього. Відтак дії замовника було названо правомірними і прикордонникам дозволили закупити більш дорогу картоплю.