В ДФС виявили, що якісь податківці обкрадають державу, вламуючись в систему електронного декларування ПДВ
22.09.2016   //  

Працівники Державної фіскальної служби мають лазівки, через які у Систему електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) вносяться фіктивні податкові накладні. Про це свідчить доповідна записка начальника Головного управління внутрішньої безпеки ДФС Юрія Шеремета на ім’я голови ДФС Романа Насірова, пише Сергій Саливон у Hubs.

За серпень цього року ГУВБ ДФС встановило реєстрацію «лівих» податкових накладних ризиковими підприємствами на суму 36,7 млн грн. Здійснено це було з різних місць, а саме: Білоцерківська ОДПІ (3 випадки), ДПІ в Оболонському районі м. Києва (1 випадок) і Кіровоградська ОДПІ (1 випадок).

dopovidna-dfs-yu-sheremet«Фактично відбулася штучна «імітація» в СЕА поповнення рахунку ПДВ підприємств, яку неможливо здійснити без володіння спеціальною інформацією обмеженого доступу», – йдеться у доповідній записці Шеремета від 30 серпня щодо виявлення передумов до корупційних дій при формуванні ліміту в СЕА ПДВ.

При цьому керівник ГУВБ ДФС підсумував, що «в СЕА відсутні ефективні механізми по блокуванню внесення штучно створеного податкового кредиту. Також окремі ознаки вказують, що до протиправної діяльності на корупційному підґрунті можуть бути залучені діючі співробітники ДФС України».

Таким чином, система електронного адміністрування ПДВ завдає збитків економіці України, адже вона відволікає обігові кошти підприємств, і при цьому не захищає бюджет від шахраїв.

Відтак, зазначає автор статті, Роман Насіров фактично обманув громадськість, заявивши, що із запуском СЕА ПДВ в Україні вдалося вирішити проблему податкового шахрайства.

«Із запуском системи нам вдалося вирішити проблему з податковим шахрайством, яке щомісячно коштувало бюджету 100 мільйонів доларів США», – заявив Насіров 13 липня 2015 року у Вашингтоні.

Зокрема, автор звертає увагу на те, що в умовах СЕА «податкові ями» і «конвертаційні центри» не можуть існувати в принципі. Разом з тим ДФС продовжує переможно повідомляти про їх викриття.

Варто відзначити, що у першій декаді вересня сервери ДФС вийшли з ладу. Не виключено, що це пов’язано саме з викриттям масових випадків шахрайства у СЕА. У всякому разі у квітні цього року з’ясувалося, що у грудні 2015 року з бази даних ДФС зникло три терабайти інформації.

Нагадаємо, раніше Hubs порахував, що наприкінці 2015 – на початку 2016 в СЕА було вкинуто щонайменше 21 млрд грн фіктивного податкового кредиту через схему, в якій були задіяні сільгоспвиробники.

Система електронного адміністрування податку на додану вартість в Україні запроваджувалася поетапно: з 1 січня до 1 липня 2015 року – у тестовому режимі; з 1 липня 2015 року – на постійній основі. До законодавство щодо СЕА ПДВ тричі вносилися правки.