Фірму вірмен, пов’язаних з Януковичем, підозрюють у завищенні цін для «Київенерго»
21.09.2016   //  

Суд дав доступ прокуратурі та Службі безпеки України до усіх документів фінансово – господарської діяльності ТОВ «Інвестиційна компанія «Східгазбуд» і ТОВ «Спецвисотбуд», зокрема щодо виконання договорів із ПАТ «Київенерго». Про це свідчать ухвали Подільського райсуду м.Києві від 1 вересня.

Ведеться розслідування кримінального провадження № 42016101070000052 від 05.03.2016 року за ч.2 ст.191 ККУ.

Слідчі припускають, що службові особи фірми «Східгазбуд» у можливій змові з представниками «Київенерго» завищують вартість і обсяги поставлених товарів, робіт і послуг, а різницю перераховують підприємствам з ознаками фіктивності.

Неефективне використання коштів «Київенерго» може призводити до завищення роздрібних тарифів для споживачів м. Києва.

За даними ВДЗ, у компанія «Східгазбуд» виграла тендери «Київенерго» на 169,07 млн грн., з яких майже всі замовлення були отримані у 2014-2015 рр.

Сума коштів, перерахована «Східгазбуд» фірмам з ознаками фіктивності оцінюється у 3,4 млн грн. Йдеться про таких контрагентів, як ТОВ «Бізнес-Сіті Плюс», ТОВ «Рамбутан», ТОВ «Веста Метаопт», ТОВ «Троодос». За даними ДФС, ці підприємства мають низьке податкове навантаження, в них відсутні будь-які активи, немає найманих працівників, відсутні трудові та виробничі потужності, що свідчить про безтоварність господарських операцій.

Крім того, перевіряється діяльність ще одного підрядника – ТОВ «Спецвисотбуд».

За даними ВДЗ, у 2013-2014 рр. «Спецвисотбуд» виграв тендери «Київенерго» на 33,78 млн грн.

«Спецвисотбуд», за даними ДФС, мав господарські відносини з фірмами з ознаками фіктивності на суму 3,7 млн грн. Йдеться про ТОВ «Делівенс», ТОВ «Лінейра Плюс», ТОВ «Екто буд», ТОВ «Елай Компані», ТОВ «Айворі-груп».

Суд дав до документів «Спецвисотбуду» і «Східгазбуду» прокурору Київської місцевої прокуратури № 7 Дмитру Кутовому, працівникам оперативного підрозділу Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області Ігорю Бельдязі, Дмитру Подласому і Олексію Левченку.

Власником фірми «Спецвисотбуд» є Сергій Тихомиров, відомий також як співзасновник «Будвест Україна», що отримало замовлення на ремонт офісу генпрокуратури за 89 млн грн. за часів Віктора Пшонки.

Власником «Східгазбуду» є донеччанин Арарат Брутян. Щонайменше до кінця минулого року у засновниках також значився Едвард Чахоян.

Арарат Брутян разом з Андрієм Чебаненком заснували ТОВ «Надра Донбасу» та були співвласниками ТОВ «Універсальний комерційний банк «Камбіо» (позбавлений ліцензії у березні 2015). Андій Чебаненко раніше був відомий як директор енергетичних програм ТОВ «Метінвест Холдинг» Ріната Ахметова, яке контролює «Київенерго».

Щодо Чахояна, то у 2004 р. він виступив одним із засновників ТОВ «БК-Інжиніринг», діяльність якого з 2008 року припинено. У цій фірмі до 2006 року першим заступником гендиректора офіційно працював покійний Віктор Янукович-молодший. А разом з Чахояном до складу власників входили ТОВ «БК», очолюване Олександром Січінавою (пізніше очолив наглядраду «Всеукраїнського банку розвитку» Олександра Януковича) і ТОВ «Веспром» (на той момент належало Леоніду Бредихіну, пізніше бізнес-партнер Андрія Федорука, директора «МАКО» Олександра Януковича).

Також Чахоян контролював фірму «Нафтогазбуд», що вигравала тендери в системі «Укртрансгазу» за часів Януковича. Чахоян тоді очолював Донецьке обласне товариство вірмен.