Суддя відмовилася арештувати один із рахунків фірми, яка володіє «Olympic Village» Кривопішина (суть справи)
20.09.2016   //  

Слідчий суддя Печерського райсуду м. Києва Світлана Шапутько відмовилася накласти арешт на грошові кошти ТОВ «Солід-актив» на одному з рахунків в «Ощадбанку» і заборонити проводити видаткові операції за вказаним рахунком. Про це свідчить ухвала суду від 13 вересня.

Метою арешту прокурор ГПУ Шевчук О. вказав забезпечення можливої конфіскації майна у майбутньому.

Та суддя Шапутько зазначила, що «в рамках означеного кримінального провадження про підозру жодній особі не повідомлено, відсутні і дані щодо юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження», і за таких обставин арешт рахунку фірми є неможливим.

Разом з тим 5-6 вересня інша суддя Печерського суду Кристина Тарасюк задовольнила аналогічне клопотання прокурора ГПУ Богданова О.О. і наклала арешт на два рахунки ТОВ «Солід-актив» в «Ощадбанку» і «Експрес-Банку», а також на грошові кошти ПАТ «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України» на трьох рахунках в «Ощадбанку», «Брокбізнесбанку» і «Експрес-Банку».

Нагадаємо, екс-очільник Південно-західної залізниці Олексій Кривопішин збудував приватний комплекс відпочинку «Olimpic Village» на землі, яка призначалася для відпочинку залізничників. Будівництво проводили співробітники залізниці з використанням коштів ПЗЗ.

Право власності на «Olympic Village» належить ПАТ «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України», яке орендує земельну ділянку, на якій він розташований.

У свою чергу засновником ПАТ «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України» є ТОВ «Солід  Актив», власником якого є ТОВ «Трасті Інвестмент (груп) Лімітед» (КНР, Гонконг). Згідно з останнім річним звітом гонконгської компанії «Трасті Інвестмент», її власником значиться віргінський офшор Time Supreme International Limited.

За даними слідства, гонкогська компанія видала генеральну довіреність Любові Бєловій, дружині Кривопішина, на отримання відсотків, дивідендів, а також здійснення будь-яких банківських трансакцій від імені та в інтересах компанії.

Відзначимо, що майно спорткомплексу «Olimpic village» побуло під арештом всього кілька днів.

Суть справи за даними досудового розслідування

30.07.2014 начальник ДТГО «Південно-Західна залізниця» (ПЗЗ) Олексій Кривопішин видав довіреність на ім’я головного інженера галузевої служби будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд об’єднання (БМЕУ), якою уповноважив останнього укласти від імені залізниці прибутковий договір з ПАТ «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України» (УЦОП) на проведення будівельних робіт по влаштуванню спортивних майданчиків та інженерних мереж за адресою: Київська обл, с. Ходосівська, «Оздоровчий» масив, вул. Олімпійська, 1.

11.08.2014 головний інженер від імені ПЗЗ уклав з ПАТ «УЦОП» договір про будівництво спортивних майданчиків та інженерних мереж за вказаною адресою. Ціна договору – 990 тис грн, яка потім зросла до 1,59 млн грн.

26.09.2014 ПЗЗ і ТОВ «Аква Тех-ресурс» уклали договір поставки, відповідно до якого структурний підрозділ Державної адміністрації залізничного транспорту України «Укрзалізниця» придбав насосне обладнання німецького виробника «Wilo» та інші матеріали.

Проте, придбане обладнання та матеріали підприємство, під виглядом надання благодійної допомоги Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, використало на потреби ПАТ «УЦОП» для облаштування майданчиків спортивного комплексу «Olympic Village», який є стороннім суб’єктом господарської діяльності, а функції фактичного керівника якого виконує донька Кривопішина Марія.

Судово-технічна експертиза показала, що відбиток печатки у довіреності керівника ПЗЗ від 30.07.2014 нанесено на початку лютого 2015 року, що свідчить про спробу її працівників надати законного вигляду правовідносинам з ПАТ «УЦОП».

Свідки

Допитані як свідки начальник управління БМЕУ-1 ДТГО «Південно-Західна залізниця» та його заступник показали, що з серпня 2014 року за вказівкою керівника ПЗЗ Олексія Кривопішина працівниками БМЕУ-1 та БМЕУ-4 виконувались будівельно-монтажні роботи на території спортивного комплексу «Olympic Village».

Оплата праці здійснювалась Укрзалізницею, із врахуванням виплат за відрядження.

Необхідні матеріали та устаткування також були придбані ПЗЗ (щебінь, асфальт, пісок, буріння скважин, використання техніки, залізобетонних виробів, фарба, інше).

Витрачені матеріальні ресурси, за вказівкою Кривопішина протиправно списані як благодійна допомога Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі та нібито на облаштування об’єктів ПЗЗ.

Допитана як свідок головний бухгалтер БМЕУ-1 ДТГО «Південно-Західна залізниця» показала, що матеріальні ресурси використанні під час будівельно-монтажних робіт на території спортивного комплексу «Olympic Village», протиправно списані як благодійна допомога Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Вказані покази підтвердили понад 30 осіб, які допитані як свідки та працювали на робітничих посадах у БМЕУ ДТГО «Південно-Західна залізниця».

Також зазначене кримінальне правопорушення підтверджується і звітом про результати фінансового аудиту ДТГО «Південно-Західна залізниця», який складений Управлінням внутрішнього аудиту Міністерства інфраструктури України 24.03.2015.

Арешт «Olympic Village»

17.08.2016 слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Кристина Тарасюк наклала арешт на майно спортивного комплексу «Olympic Village», заборонивши власнику (ПАТ «УЦОП») розпоряджатися ним.

Та 19 серпня слідчий суддя Печерського райсуду м. Києва Володимир Карабань за клопотанням адвоката ПАТ «УЦОП» скасував цей арешт, вважаючи його необґрунтованим.

Слідчий суддя Карабань дійшов висновку про спростування факту розтрати майна ПЗЗ. Він керувався долученим до справи актом позапланової ревізії ДФС у м. Києві від 20.05.2015, яким встановлено, що:

  • БМЕУ-2 ПЗЗ виконав будівельно-монтажні роботи по улаштуванню поливу футбольного поля в «OlympicVillage» на загальну суму 1,12 млн грн, які ПАТ «УЦОП» сплатив. ДФС виявила завищення вартості виконаних робіт на 38 тис грн. Тобто, фактично ПАТ «УЦОП» ще й переплатив ПЗЗ 38 тис грн.
  • у 2014 році ПЗЗ роздало 40,46 млн грн допомоги. Стосовно видачі допомоги Києво-Печерській Лаврі на 1,05 млн грн є відповідна постанова і акт приймання-передачі.

Також слідчий суддя зазначив про неспівмірність вартості арештованого майна (10,51 млн грн) і суми ймовірно заподіяної державі шкоди (1,59 млн грн).

Нагадаємо, Головне слідче управління МВС України 02.02.2015 розпочало кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем та розтрати державних коштів в особливо великих розмірах службовими особами ДТГО «Південно-Західна залізниця» (по ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України).

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у даному провадженні здійснює Управлінням нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України.