Араби з американцями за чверть мільярда діагностують газопроводи «Укртрансгазу»
20.09.2016   //  

ПАТ «Укртрансгаз» 12 вересня за результатами тендеру замовило компанії «Integrity West Pipelines Testing And Treatment Serviсes» внутрішньотрубне діагностування магістральних газопроводів на суму $9,97 млн., або близько 258,11 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця 2020 року проведуть такі обстеження: профілеметрія, поздовжнє намагнічування (MFL), поперечне намагнічування (TFI), просторове положення (XYZ).

Вартість діагностування 391 км труб діаметром 800 мм, 700 мм і 500 мм невідома. Послуги для труб діаметром 1400 мм коштують $1 867 за кілометр.

У 2013 році «Укртрансгаз» на тендері замовляв діагностування таких трубопроводів майже на чверть дорожче. Російське ЗАТ «НПО «Спецнефтегаз» тоді виграло торги з ціною $2 350 за кілометр труб 1400 мм, арабське «Lin scan advanced pipeline and tank services» пропонувало $2 287 за кілометр труб 1200 мм.

Цього разу «Lin scan» узагалі не допустили до тендеру через претензії до технічної частини заявки. Із цих же причин було відхилено заявку «Pipe Survey Internetional C.V.».

При цьому «Укртрансгаз» акцептував «Integrity West pipelines testing and treatment servises» після того, як фірма виправила арифметичні помилки і описки у своїй пропозиції. Це дозволило їй стати найдешевшою за двома з чотирьох лотів. За рештою лотів її ціна і так була найнижчою.

Виправлення стало предметом оскарження з боку «Rosen Europe B.V.» (Нідерланди). Адмінколегія АМКУ відмовила скаржнику через запізнення і недоведеність порушення його прав та законодавства.

При цьому напередодні розгляду засідання «Укртрансгаз» сам відмінив торги за двома неоскарженими лотами, бо «здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок непереборної сили».

За даними ЗМІ, «Rosen Europe B.V.» мало контракт на діагностування магістральних газопроводів «Укртрансгазу», який діяв у 2004-2015 роках.

Компанія «Integrity West Pipelines Testing And Treatment Serviсes» з Об’єднаних Арабських Еміратів уперше виграла тендер в Україні.

Із рішення АМКУ стало відомо, що вона планує залучити субпідрядником компанію «Baker Hughes» (США).