За спробу розпиляти 7 мільйонів університету Каразіна дві фірми на три роки відлучені від тендерів
17.09.2016   //  

Харківське відділення АМКУ оштрафувало на 34 тис грн. дві фірми, які у 2015 році розіграли тендер Харківського національного університету імені Каразіна щодо будівництва нового корпусу вартістю 7,07 млн грн.

Про це повідомив «Центр протидії корупції», який ініціював оскарження цієї закупівлі.

В серпні університет Каразіна провів тендер на будівництво навчально-лабораторного корпуса для потреб науково-дослідного інституту астрономії, очікувана вартість якого становила 5,19 млн грн.

На тендер подали заявки ТОВ «Констракшн груп інтернешнл» Ігоря Моруса і ТОВ «Лорем плюс» Людмили Шабанової.

Ці фірми виявились пов’язані спільним номером телефону +380577140182, який вони вказали у ЕДРЮО. Окрім цього директором «Лорем плюс» є Станіслав Можевітін, який є одним з засновників житлово-будівельного кооперативу «Улітка». Його партнерами у цьому кооперативі були син власника «Констракшн груп інтернешнл» Денис Морус та син колишнього прокурора Харківської області Василя Синчука Олександр.

У результаті такої конкуренції «Констракшн груп інтернешнл” виграло тендер університету з ціною 7,07 млн грн., тобто майже у півтора рази дорожче від очікуваної вартості будівництва.

Враховуючи вищенаведені факти, «Центр протидії корупції» разом з народним депутатом Сергієм Лещенком звернулись до голови Антимонопольного комітету України Терентьєва Ю.О. Листом від 07.10.15 АМКУ повідомило, що не бачить інформації, що свідчить про наявність ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, однак через спільні номери телефонів в учасників проведе дослідження.

Листом  від 06.09.2016 Харківське обласне територіальне відділення АМКУ повідомило, що в результаті дослідження наявності ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції встановлено координацію поведінки учасників торгів з метою створення видимості конкуренції і спотворення їх результатів.

Рішенням Адмінстративної колегії Харківського обласного територіального відділення АМКУ постановлено визнати вчинення «Констракшн груп інтернешнл» та   «Лорем плюс» антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

На  «Констракшн груп інтернешнл» накладено штраф у розмірі 34000 грн, на  «Лорем плюс» – 400 грн.  З 08.08.2016 обидва підприємства внесені до «чорного списку« АМКУ, відтак не зможуть протягом трьох років бути учасниками публічних закупівель.

Обидві фірми в кінцевому результаті відмовились від підписання угоди з замовником. За півроку університет знову провів закупівлю, уклавши угоду з переможцем попередніх торгів.