Справа судді, якого НАБУ зі стріляниною затримало за хабар у півмільйона, застрягла у миколаївських судах
16.09.2016   //  

buranСпеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) ще у липні направила кримінальне провадження стосовно судді Малиновського райсуду Одеси Олексія Бурана і адвоката Андрія Селіхова, яких затримали при отриманні 500 тис грн хабара, однак розгляд справи досі не розпочався. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Підозру про вчинення злочину суддя і адвокат отримали наприкінці березня цього року. Вже 22 червня САП повідомила сторону захисту про завершення досудового розслідування. 28 липня заступник керівника САП Володимир Кривенко направив справу для розгляду по суті до Миколаївського районного суду Миколаївської області.

Однак останній розгляд справи не почав. Натомість в.о. голови Миколаївського райсуду завернувся до Апеляційного суду області з проханням передати справу в інший суд. Апеляційний суд дійшов висновку, що дане провадження не можуть розглядати суди Миколаївської області, оскільки злочин було вчинено в Одесі, і направив справу у Вищий спецсуд, щоб той визначив підсудність справи.

У свою чергу Вищий спецсуд вказав, що САП все надіслала правильно: оскільки один із підозрюваних – суддя, то справа має розглядатися в іншій області. При цьому САП просила Вищий спецсуд для оперативності та ефективності розгляду одразу направити справу не в Миколаївський райсуд, а в Ленінський райсуд Миколаєва, однак отримала відмову.

Відтак, справа повернулася до Миколаївського райсуду, де знову не розпочався розгляд. Цього разу виявилося, що в суду не вистачає кадрів для призначення колегії з трьох суддів. Всього в суді працює 6 суддів, з яких троє – у відпустці; один – слідчий суддя, який не розглядає кримінальні провадження; один – на даний час не мас повноважень для здійснення процесуальних дій та відправлення правосуддя; і ще в одного сплинув строк повноважень.

1 вересня Апеляційний суд Миколаївської області направив справу на розгляд до Заводського районного суду м. Миколаєва. Поки що у держреєстрі немає даних щодо призначення підготовчого засідання.

Нагадаємо, суддя Малиновського райсуду Одеси Олексій Буран і адвокат Андрій Селіхов обвинувачуються в отриманні 500 тис грн хабара за винесення ухвали на користь особи по стягненню $62 тис боргу за розпискою.

31 березня за клопотанням Національного антикорупційного бюро (НАБУ) суд наклав арешт на майно судді: мотоцикл Suzuki V Storm DL650 2009 року випуску, а також два причепи до легкових автомобілів Westfalia і Одаз 8144 Одисей. Відзначимо, що згідно з декларацією Бурана за 2015 рік, він володів також квартирою на 61 кв м, садовим будиночком на 25 кв м і автомобілем Nissan Patrol 1994 р.в. За даними ТСН, Буран також має нерухомість закордоном, документи по якій він спалив у ніч обшуку в його домі.

Адвокат Селіхов з 31 березня перебуває під домашній арештом. У свою чергу судді Бурану 1 квітня суд обрав захід – тримання під вартою (21 липня строк тримання під вартою було продовжено до 10 вересня із визначенням застави у 435 тис грн).

Як відомо, Олексій Буран під час проведення обшуку у нього вдома почав погрожувати працівникам НАБУ і стріляти по них. Окрім отримання хабара, судді також висунуте обвинувачення в посяганні на життя працівників правоохоронного органу. Поза тим Буран також викрикував, що у нього є граната.

Як свідчать матеріали судового реєстру, Буран порізав собі зап’ястя рук, після чого виліз через вікно своєї кімнати, спустився на подвір’я свого будинку та на машині швидкої допомоги прибув до Одеської міської клінічної лікарні № 11, де в подальшому перебував.