Фірма з орбіти Табачника виключила приватизований будинок з реєстру пам’яток
16.09.2016   //  

Суд за позовом ТОВ «Видавничий дім «Прадес» скасував пункт додатку наказу Міністерства культури в частині занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток будинку по вул. Сагайдачного, 37 у Києві. Про це свідчить постанова Окружного адмінсуду м.Києва від 31 серпня.

У 2011 році Фонд держмайна передав приміщення на Сагайдачного,37 площею 182 кв.м. «Видавничому дому «Прадес» під розміщення видавництва друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції українською мовою. У 2013 році «Прадес» викупив приміщення.

Але з’ясувалося, що ще у 2010 році Міністерство культури занесло будинок на Сагайдачного,37 до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як об’єкт культурної спадщини місцевого значення.

«Прадес» вважає таке рішення Мінкульту протиправним і звернулася до суду про його скасування. Під час розгляду справи встановлено, що облікова картка об’єкта не відповідає вимогам – а саме, не містить охоронний номер об’єкта, дату і  номер рішення про взяття об’єкта на облік. Крім того, відсутній паспорт об’єкта культурної спадщини та довідка про майнову цінність будинку.

Суд визнав вимоги компанії «Прадес» обґрунтованими і скасував пункт додатку наказу Міністерства культури, яким будинок по вул. Сагайдачного, 37 включено до Державного реєстру нерухомих пам’яток.

«Видавничий дім «Прадес» належить віргінському офшору «Роберваль Холдінгс СА», бенефіціаром якого значиться Міша Бейн з Гренади.

Компанія «Прадес» фігурує у кримінальному провадженню щодо екс-міністра освіти Дмитра Табачника, якого підозрюють у заволодінні державним майном в особливо великих розмірах.

У будинку на вул. Сагайдачного, 37 до 2011 року знаходився Інститут інноваційних технологій та змісту освіти, підпорядкований Міносвіти. Восени 2011-го інститут перемістили в будівлю колишнього ПТУ, а будинок на Сагайдачного передали в оренду приватним компаніям, які пізніше його приватизували.

Більша частина цього будинку площею 692 кв.м. належить ТОВ «Будівельна компанія «Артбуд», яка оформлена на той же віргінський офшор «Роберваль Холдінгс СА», що і фірма «Прадес».

У реєстрі нерухомості є дані, що «Артбуд» здав приміщення в оренду до 2022 р. двом компаніям – ТОВ «Уарест» і ТОВ «Салатейра».

«Уарест» записаний на Олену Медведєву і кіпрській компанії «Волеріа Інвестментс Лімітед», беенфіціаром якої значиться український ресторатор Геннадій Медведєв. Основний вид діяльності підприємства – послуги ресторанів і мобільного харчування.

Засновниками фірми «Салатейра» значаться Євген Рубан, Олександр Савілов та Ірина Іванчик – дружина українського підприємця Віктора Іванчика. Основний вид діяльності компанії – виробництво готової їжі та страв.