Суд не дозволив перевірити видобуток піску на Дніпрі під Обуховим
15.09.2016   //  

Суд відмовив у клопотанні прокуратури про дозвіл на позапланову виїзну перевірку дотримання вимог земельного та водного законодавства під час використання земель водного фонду на території громадського пляжу у селі Трипілля на р. Дніпро. Про це свідчить ухвала Обухівського райсуду Київської області від 8 вересня.

Прокуратура отримала заяву голови ВГУ «Бюро з питань захисту екології та здоров’я», що на території пляжу невідомі особи ведуть перевалку піску без дозвільних документів.

31 серпня зроблено обшук земельної ділянки 0,55 га. Тоді виявлено, що на ділянці проводиться перевалка піску – перевезення піску баржами, перевантаження кранами, вивезення піску самоскидами.

Цю ділянку у Трипільської сільради з 2002 року орендує Семен Коширенков, який свого часу був депутатом тої ж сільради.

У рамках цього ж кримінального провадження з’ясовано, що річковий пісок видобувається з Трипільського родовища Центральної ділянки, яке розташоване на 18 км на захід від м. Обухів, в руслі р. Дніпро, напроти с. Трипілля.

Пісок добувається земснарядом, яким володіє ТОВ «Гідробудівельник». Видобуток ведеться на підставі спецдозволу, що виданий ТОВ «Цегла вашого дому». Однак частиною цього дозволу є угода про умови користування надрами. Машиніст земснаряда цю угоду прокуратурі не надав, тому там сумніваються, що вона була укладена.

Зареєстровано кримінального провадження з кваліфікацією ч.2 ст. 239-2 ККУ – незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах. Прокуратура просила про дозвіл на позапланову  виїзну перевірку дотримання вимог земельного та водного законодавства під час використання земель водного фонду.

Однак суддя зазначив, що Кримінальний процесуальний кодекс не передбачає такої слідчої дії, як позапланової. Тому у клопотанні було відмовлено.

Засновниками фірми «Цегла вашого дому» значаться Микола Мироненко, Галина Подя, Віра Устименко, Юрій Зарва, Віталій Роменюк, Анатолій Мінченко.

Засновниками «Гідробудівельника» є Валерій Овчинніков, Володимир Кузнецов, Василь Паламарчук.