- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

ГПУ і СБУ закрили провадження проти «регіонала», якого вважали фінансистом окупаційної влади Криму

Шевченківський райсуд Києва за клопотанням Генпрокуратури закрив кримінальне провадження проти колишнього депутата Севастопольської міськради від Партії регіонів Євгена Казьміна, якому висувалася підозра у фінансуванні органів окупаційної влади Криму. Про це пише Нестор Маслюк у «Діловій столиці» [1].

СБУ затримала Казьміна навесні 2016 року. 28 квітня йому було повідомлено про підозру у фінансуванні окупаційної влади Криму шляхом будівництва у Сімферополі житлового комплексу «Город Мира», наміру передати безоплатно місцевим чиновникам частину квартир, а також сплати податків та інших платежів на території окупованого півострова (ч. 3 ст. 110-2 КК України).

Однак в липні підозру було змінено на готування фінансування окупаційної влади за попередньою змовою групи осіб (ч. 1 ст. 14 ч. 3 ст. 110-2 ККУ).

2 вересня за клопотанням прокурора Генпрокуратури Білого Є.В. суд звільнив Євгена Казьміна від кримінальної відповідальності і закрив провадження.

Як нагадує видання, починаючи з 2012, використовуючи підконтрольні йому ТОВ «Річ Плюс» і ТОВ «Карбон», Казьмін почав будувати житловий комплекс «Город Мира» у Сімферополі, в районі вулиць [2] Балаклавській, Руській і Козлова. Проектом передбачено будівництво багатоповерхівок на 6952 квартири (510 тис кв м) і об’єктів інфраструктури на ділянці площею 37,85 га.

Після анексії Криму Росією Казьмін перереєстрував на території АР Крим свої фірми. А також, за даними видання, через приватних перевізників, що працювали на нього, переправляв гроші для будівництва.

На початку 2015 року Казьмін дав вказівку направити лист на ім’я прем’єра РФ Дмитра Медведєва від ТОВ «Річ Плюс» із пропозиціями щодо будівництва ЖК «Город Мира» в Сімферополі й гарантіями безоплатної передачі 10% від загальної площі проекту (51 тис кв м) незаконним органам держави-агресора. Цим же листом фірма запропонувала власні послуги із будівництва житла для органів ФСБ та МВС Росії.

Євген Казьмін – один із засновників компанії «КВВ Груп», яка протягом останніх двох років входила до п’ятірки найбільших учасників ринку металобрухту в Україні. Втім, в результаті конфлікту він втратив контроль над компаніями «КВВ груп», «Кастодіан 2009» і «Ферромарт», на які була оформлена велика частина його металоломного бізнесу.

Від «Наших грошей»:

За даними судового реєстру, Євген Казьмін був затриманий 28 квітня 2016 року і в цей же день йому було повідомлено про підозру. Розслідування у справі проводило Головне слідче управління СБУ, а процесуальне керівництво вела Генпрокуратура.

29 квітня старший слідчий ГСУ СБУ Томусяк О.С. за погодженням з  прокурором ГПУ звернувся до суду про арешт Казьміна. Той був взятий під варту 1 травня.

26 липня Казьміну було змінено підозру, після чого на наступний день він вийшов з-під варти під домашній арешт.

2 вересня у суді прокурор ГПУ Білий Є.В. заявив [3], що Казьмін ще до повідомлення йому про підозру добровільною заявив про обставини готування ним фінансування будівництва: 28 квітня 2016 року Казьмін добровільно прибув до старшого слідчого Головного слідчого управління СБУ в якості свідка та добровільно повідомив про обставини готування ним фінансування будівництва ЖК за попередньою змовою групою осіб.

При цьому досудове розслідування не встановило у діях Казьміна ознак діяльності в складі організованої групи та відповідно ознак керівника такої групи. Це разом із зміненою підозрою дало змогу суду звільнити Казьміна від кримінальної відповідальності на підставі ч. 5 ст. 110-2 КК.