Держзавод оштрафує на 14 мільйонів постачальника принтерів, який відступив 3-мільйонний борг іншій фірмі
11.09.2016   //  

ДП Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря-Машпроект» виграв у першій інстанції позов про стягнення 13,75 млн грн. штрафу з ТОВ «Іматек». Про це свідчить рішення Господарського суду Київської області від 22 серпня.

У квітні 2014 р. держпідприємство «Зоря-Машпроект» (м.Миколаїв) уклало договір із бориспільською фірмою «Іматек» про поставку 3Д-принтерів. Вартість договору склала 27,49 млн грн.

Договором було передбачено, що жодна зі сторін не має права передавати свої права і обов’язки за договором без попередньої згоди іншої сторони. Всупереч цьому у червні 2015 р. «Іматек» відступила ТОВ «Сагітаріус Груп» право вимоги від ДП «Зоря-Машпроект» 2,76 млн грн. заборгованості.

ДП «Зоря-Машпроект» звернулось до суду про визнання недійсним договору уступки між фірмами «Іматек» і «Сагітаріус Груп», а також стягнення з «Іматек» 13,75 млн грн. штрафу за відступлення права вимоги без його згоди.

За договором, у разі уступки прав та обов’язків за договором без згоди покупця продавець сплачує 50% штрафу від загальної вартості обладнання.

Суд визнав договір уступки недійсним, оскільки він суперечить як договору про поставку, так і чинному законодавству, а розрахунок штрафу – правильним. Чи буде це рішення оскаржуватись в апеляції поки невідомо.

«Іматек» зареєстрований на Володимира Приходька з м.Ірпінь Київської області. Власником «Сагітаріус Груп» є киянин Сергій Костянчук.