Сховище радіоактивних відходів у Чорнобильській зоні подорожчало на 6 мільйонів
09.09.2016   //  

pzrv-iii-cherha-chaesДержавне спеціалізоване підприємство з управління капітальним будівництвом зони відчуження (ДСП «УКБЗВ») 5 вересня уклало угоду з корпорацією «Укртрансбуд» про закриття сховищ пункту захоронення радіоактивних відходів «ІІІ черга ЧАЕС» за 5,63 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2011 р. корпорація за конкурсом отримала підряд на 7,28 млн грн., з яких освоїла 4,93 млн грн. Передбачалося посилити існуючі інженерні бар’єри верхнього накриття (гідроізоляційного екрану) з відведенням зливових вод у дренажну систему і вдосконалити мережу спостережних свердловин для своєчасного виявлення міграції радіонуклідів.

У 2014 р. проект скоригували: збільшили площу закриття, додали внутрішньо-майданчикові під’їзди та розворотні майданчики, запроектували нову дощову каналізацію. Однак відтоді роботи не велися у зв’язку з відсутністю коштів.

Цьогоріч кошторис був перерахований через здорожчання будматеріалів і обладнання.

Нинішній тендер провели за переговорною процедурою для забезпечення сумісності з уже виконаними роботами.

Головою правління корпорації «Укртрансбуд» є Сергій Романенко. За даними «ВДЗ», вона почала вигравати тендери у жовтні 2010 р. і відтоді отримала підрядів на 260,19 млн грн., з яких 115,75 млн грн. – у ЧАЕС.

Довідково:

ПЗРВ «ІІІ черга ЧАЕС» – це незавершене сховище ядерного палива для недобудованих п’ятого та шостого блоків Чорнобильської АЕС. Загалом там розміщено близько 26,2 тис куб. м радіоактивних відходів низької та середньої активності: пісок, ґрунт, будівельні відходи, цегла, бетон, металоконструкції тощо.

ДСП «УКБЗВ» входить до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження.