Підприємство МВС не може пояснити, куди поділися 24 мільйони від продажу Ільїну історичної пам’ятки
09.09.2016   //  

Держпідприємство «Розвиток» Міністерства внутрішніх справ продало будинок фірмі партнера екс-заступника генпрокурора за 29 мільйонів. Але отриманий прибуток до державного бюджету так і не перерахувало.

Про це йдеться у розслідуванні Надії Бурдей для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

budynok-na-yarvalu

pamyatkaЧотирьохповерховий будинок за адресою Ярославів Вал, 18  з 1980 року є пам’яткою  історії Києва. В 2012 році Кабінет міністрів забрав будинок у Київради та передав МВС. Але і в рішенні Київради, і в акті приймання-передачі не було вказано, що передається об’єкт культурної спадщини.

До передачі МВС будинку там розміщувався відділ міліції, який відразу ж з’їхав після зміни власників. Будинок кілька років стояв пустим, поки в 2014 році міністерство не оформило на нього право власності. Відразу після цього нерухомість передали на баланс одному із своїх структурних підрозділів – ДП МВС «Розвиток», основна діяльність якого є  видача довідок про несудимість.

Того ж року тодішній директор «Розвитку» Олександр Киризлієв звернувся до ФДМУ з пропозицією продати нерухомість. В техніко-економічному обґрунтуванні щодо доцільності відчуження будинку Киризлієв вказав, що об’єкт у непридатному для використання стані, а підприємство має заборгованість по зарплатні 474 тис грн та податки 820 тис грн. МВС погодило відчуження.

Оцінку вартості будівлі провели в період нестабільного курсу гривні: починають процес в кінці грудня 2014 року за курсу 15 грн./$, а завершують в лютому, коли курс складав 18 грн./$. Через тиждень після підписання оцінки курс вже був 24 грн./$. Втім, оцінку майна зробили по 15 грн./$, а землю, яка дорожча від будівлі, взагалі оцінювати не стали.

Екс-депутат Київради Геннадій Ільїн з фракції Блоку Петра Порошенка.

Екс-депутат Київради Геннадій Ільїн з фракції БПП, якого раніше називали охоронцем Петра Порошенка.

Участь в аукціоні з продажу будинку в кінці 2015 року взяли п’ять компаній. Це ПП «Арнікаінвест», де серед співзасновників якої екс-депутат Київради від Геннадій Ільїн – давній партнер Анатолія Даниленка, заступника екс-генпрокурора Віталія Яреми. Крім цього підприємства на аукціон прийшли фізична особа-підприємець з Чернігівської області, дві фірми, які відсутні за місцем реєстрації, та ТОВ «Валмі-інвест», де відмовилися коментувати свою участь в торгах.

В підсумку, перемогло «Арнікаінвест» Ільїна, яке погодилося заплатити за будинок 29 мільйонів. А вже через три дні новий власник виставив будинок на продаж за $2,49 млн, що становило 55 млн грн. При цьому, фірма не мала на руках обов’язкового для цього договору з управлінням культурної спадщини, та не оформило оренду землі.

В звіті про використання 29 млн грн від продажу будинку вказано, що після виплати боргів та зарплати у підприємства МВС залишилось 24 млн грн., які воно мало сплатити в держбюджет. Але не зробило цього, і де ці кошти – не відомо.

При цьому, колишній директор ДП «Розвиток» Киризлієв тепер займає посаду голови селищної ради села Чабани під Києвом. На початку 2016 року його дружина придбала земельну ділянку у цьому селі і відразу почала будувати двоповерховий будинок. Крім того, вона придбала квартиру на Софієвській Борщагівці і зареєструвала автомобіль Tayota Camry.

tetyana-kyryzlijeva oleksandr-kyryzlijev

Тетяна Киризлієва зареєстрована ФОП, а минулого року офіційно вона заробила 8 тис грн. На самого Киризлієва ще з 2013 року записана земельна ділянка, площею 12 соток та 1/5 квартири у Чабанах.