«Роттердамська» формула лише у серпні принесла теплоенергетикам 708 мільйонів переплат
07.09.2016   //  

У серпні тариф на теплову електроенергію виріс на 18% у порівнянні з червнем і це принесло енергетикам 707,8 млн грн. переплати лише за один місяць, підрахував колишній член НКРЕКП Андрій Герус.

Після введення в дію так званої «роттердамської» формули ціноутворення вугілля для теплової електрогенерації вартість електроенергії збільшується кожного місяця.

За даними державного «Енергоринку», у червні тариф ТЕС становив 0,99 грн. за кВт*год, у липні – 1,06 грн. (+7% до червня), у серпні – 1,17 грн. (+18% до червня)

«Така “помилка” у 17 копійок, враховуючи виробіток ТЕС у серпні – це 707,8 млн. грн. переплати тепловій генерації тільки в одному місяці. Неслабо всі скинулись на “додаткові чайові”, нє?», – відмітив Герус.

Наприкінці червня голова НКРЕКП Дмитро Вовк повідомляв, що ціна вугілля була знижена з 1490 грн до 1393 грн завдяки використанню так званої «роттердамської» формули. Однак здешевлення вугілля на 6,5% не призвело до зниження ціни виробленої з цього вугілля електроенергії, а навпаки до подорожчання.

При цьому підвищення тарифів на електроенергію з вугілля та інфляція за останні два роки не призвели до відповідного зростання зарплат шахтарів.

НКРЕКП у квітні ввело в дію нову формулу розрахунку ціни вугілля, яка закладається у собівартість виробництва електроенергії на ТЕС. Відтепер вона складається з вартості вугілля у порту Роттердама, до якої додається вартість транспортування вугілля з Голландії до України.

Найбільшими виробниками «вугільної» електроенергії є ДТЕК Ріната Ахметова (76% теплової генерації країни), набагато менше виробляють державне «Центренерго» та «Донбасенерго» Гуменюка-Януковича. Також группа Ахметова видобуває найбільше вугілля в Україні.

Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія ICU. На чиї гроші проводилась скупка – наразі невідомо.

Співвласником ICU є нещодавно звільнений з посади міністра енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював Дмитро Вовк, нинішний очільник НКРЕКП.

Сам Вовк визнавав, що штучне включення до тарифу вартості транспортування вугілля з Голландії до України насправді є просто такими собі «чайовими», які з мають гарантувати «відсутність проблем з вугіллям».

Саме в час прийняття формули «Роттердам+» Вовк зареєстрував на себе Мерседес GL 550 2010 р.в., який коштує до $40 тис. Продавцем автівки виступила Лілія Сільченко, співмешканка Вовка. Також у лютому Сільченко купила будинок в селі Іванковичі під Києвом. Вартість маєтку, який раніше належав покійному заступнику голови Верховної Ради та співзасновнику телеканалу «Інтер» Олександру Зінченку, ріелтори оцінюють у $1,5-2 мільйони. Сусідами є екс-міністр палива й енергетики Юрій Бойко та екс-міністр екології Микола Злочевський.