- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Фірма зберегла 16 гектарів для забудови Собачого гирла після викупу керівником штабу Порошенка

Суд визнав недійсним рішення Київради про розірвання договору оренди 16,44 га на вулиці Прирічній із ТОВ «Архітектурно-будівельний альянс». Про це свідчить постанова [1] Вищого госпсуду від 30 серпня.

Йдеться про ділянку по вул. Прирічній, на березі затоки Собаче Гирло, загальною площею 16,44 га (у тому числі 3,659 га в межах прибережних захисних смуг).

У 2008 році Київрада передала ділянку фірмі «Архітектурно-будівельний альянс» в оренду на 10 років для будівництва житлового, соціально-побутового, торгівельно-розважального, культурного, готельно-офісного, спортивно-оздоровчого комплексу.

Раніше ця ділянка була в користуванні КП «Київзеленбуду», її комунальники отримали під будівництво зони відпочинку та пляжу з рятувальною станцією.

У 2014-2015 рр. передачу ділянки забудовнику в суді оскаржувала [2] Дніпровська екологічна прокуратура, але позов програла.

Паралельно в березні 2015 р. Київрада прийняла рішення [3] про розірвання договору оренди з ТОВ «Архітектурно-будівельний альянс». Причинами розірвання договору вказано те, що забудова не розпочата і мешканці висловились проти неї. Ділянка мала зберегтися в якості зеленої зони.

Однак забудовник із цим не погодився і подав позов до суду. «Архітектурно-будівельний альянс» стверджував, що договору не порушував і Київрада неправомірно розірвала договір в односторонньому порядку.

Суд вирішив, що Київрада порушила законодавство при розірванні договору з фірмою «Архітектурно-будівельний альянс». Відсутність будівельних робіт не є підставою для розірвання договору. Такою підставою може бути використання орендарем ділянки не за цільовим призначенням – а таких доказів суду не надано.

Власником компанії «Архітектурно-будівельний альянс» щонайменше до середини 2015 року було ПАТ «Позняки-Жил-Буд» Артура Мхітаряна, сина екс-нардепа від Партії регіонів Нвера Мхітаряна.

Сьогодні засновником «Архітектурно-будівельного альянсу» значиться ТОВ «Бліц Фарт» – власником цієї фірми є Дмитро Лимар, який у 2014 році очолював виборчий штаб кандидата у президенти Петра Порошенка у Ставищенському районі на Київщині. У 2010-2014 рр. Лимар був головою [4] Ставищенської райдержадміністрації.

У 2008 році серед співвласників «Архітектурно-будівельного альянсу» був Юрій Тацій. У квітні 2016 р. Тацій став в.о. директора Департаменту містобудування [5] та архітектури Київської міськдержадміністрації. У 2007-2012 роках Юрій Тацій був помічником нардепа Вадима Столара на громадських засадах. ЗМІ називають [6] Столара смотрящим по Києву та господарем столиці. У 2015 «Українська правда» повідомляла [7], що Вадим Столар очолив київський міський штаб блоку «Петра Порошенка» на місцевих виборах і займався Віталієм Кличком як кандидатом у мери Києва.

Саме після зміни власників у грудні 2015 р. «Архітектурно-будівельний альянс» виграв суд першої інстанції [8] про визнання недійсним рішення Київради про розірвання договору оренди 16,44 га.