- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Розплата з Ляшком

lyash [1]185 мільйонів гривень полетіли на рахунок одного з «радикалів». Формально – це попередня плата за пожежні машини. Але виглядає як розплата за бюджетну ніч, яку Ляшко провів в обіймах влади.

«Фракція Радикальної партії за ці акти і антисоціальні закони голосувати не буде, і за корупційний бюджет, який будується на корупційних схемах, вона також голосувати не буде», – заявив 24 грудня Олег Ляшко.

А вночі 25 грудня Радикальна партія проголосувала за бюджет.

Перехід з режиму «скотиняки» у звичайний голосувальний режим відбувся після нічного включення до проекту бюджету майже 400 мільйонів гривень на закупівлю пожежних машин з подачі нардепа Курячого (БПП). За словами [2] нардепа Сергія Капліна, саме це і вплинуло на Ляшка. Мовляв, гроші призначені для одного з чернігівських підприємств, які контролює лідер «Радикальної партії».

І ось минуло майже дев’ять місяців, і дитина народилась.

За даними порталу «Є-дата [3]», одним із найбільших платежів серпня у державному секторі стали 184,75 млн грн. від Держслужби з надзвичайних ситуацій на адресу ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» (Прилуки, Чернігівська обл.) за пожежні машини.

е-дата пожмашина дснс [4]

«Пожмашина» записана на Олега Борща, який торік балотувався у Чернігівську облраду [5] від Радикальної партії. І це лише половина від усього контракту, впродовж трьох місяців «ляшківець» отримає ще таку ж суму, що зрештою і відповідатиме різдвяному подарунку від влади.

В принципі, на цьому історію про ціну голосів за політико-економічне рішення можна і закінчувати. Але вона настільки багата на цинічні подробиці, що ми вирішили їх описати. Раптом у НАБУ руки дійдуть і до схем такого рівня. Бо старорежимним правоохоронцям це вдавалось слабо. Хоча вони і збуджувались по пожежним тендерам і навіть проводили затримання з обшуками. Але однаково все закінчилось проплатами.

Насправді історія почалась набагато раніше Різдва. Ще у лютому 2015 року прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відкрито заявив про бажання віддати сотні мільйонів чернігівцям:

«У нас в бюджеті передбачено 200 мільйонів. Я прошу службу невідкладно оголосити тендер і закупити техніку. У нас є чернігівська «Пожмашина», – невибагливо спалився голова уряду, виділивши лише одну фірму, яка на його думку має постачати таку техніку.

Потім вже виходили опуси про те [6], як «тодішній Голова ДСНС Бочковський С. не став на шлях порушення Закону України і не відреагував на усні вказівки Яценюка А., Авакова А. по закупівлі пожтехніки у чернігівської ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина». Численні візити нардепа Ляшка О. також не змогли схилити Бочковського С. до порушення чинного законодавства».

Важко сказати, наскільки ці тексти відповідали дійсності, але достеменним фактом є те, що у березні Аваков показово на очах Яценюка на засіданні уряду влаштував затримання Бочковського і його заступника.

Новим керівником ДСНС став радник міністра МВС Зорян Шкіряк. А його заступником призначили Олега Авер’янова. Це призначення стало ще один каменем до версії про лобіювання «Пожмашини».

Річ у тому, що Авер’янов раніше очолював ТОВ «Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування «Пожспецмаш». Це одне з юридичних облич чернігівського заводу, де на базі вантажівок і збирають пожежні машини. Журналісти ще у 2008 році описали [7] приїзд Ляшка, який прибув на завод до Авер’янова аби похизуватись держзамовленням.

2008 пожспецмаш ляшко [8]

Нині Авер’янов очолює Чернігівську обласну організацію «Радикальної партії». А після того, як він зайняв пост заступника голови ДСНС,  держслужба у повній відповідності до настанови Яценюка одразу оголосила закупівлю пожежних машин на 93 мільйони гривень.

Закупівля під дахом «Народного фронту» одразу збудила президентську Генпрокуратуру, яка відразу порушила кримінальне провадження.

Насправді, у першому тендері тендері ціною 92,55 млн грн. виграло цілком пристойне представництво німецького виробника ТОВ «Ман трак енд бас Юкрейн». Однак слідство встановило [9], що Авер’янов вже у ролі замголови ДСНС вступив у змову з комерційними директорами німецького представництва і «Пожмашини» «з метою заволодіння державними грошовими коштами» по наступній схемі.

«Ман трак енд бас Юкрейн» уклало угоду з «Пожмашиною» (яка до речі на тендері була єдиним допущеним до участі конкурентом німців) про те, що чернігівці будуть виготовляти навісне обладнання для подальшого встановлення на німецькі шасі. Ну а переможець тендеру перераховуватиме «Пожмашині» гроші, які йому платитиме ДСНС.

І зрештою саме на «Пожмашину» пішла левова частина авансу від ДСНС (18 з 22 мільйонів). Далі ці гроші були перераховані на фірму «Альянс-агро», а візитки саме цієї фірми згодом під час обшуку були знайдені у квартирі Авер’янова [10].

Обшуки у «радикала» слідчі влаштували восени 2015 року. А після цих слідчих дій українцям була продемонстрована безкарність якою вона є.

У листопаді уряд Яценюка вніс зміни до своєї постанови [11], якими дозволив попередню оплату при закупівлі саме пожежної техніки на майбутнє. Тобто на наступний рік створювались ще більш комфортні умови для якнайкращого задоволення приватних постачальників грошима держбюджету.

постанова уряду про попоплату [12]

Слідство за першим тендером ще намагалось показувати свою роботу, навіть арештовувало гроші «Пожмашини». Але у 2016 році суд розблокував рахунки [13] фірми, що дозволило їй взяти участь у новому тендері ДСНС і за мінімальної конкуренції (лише з однією компанією – «Автотранспортник») виграти підряд на поставку 98 пожежних автоцистерн АЦ-4-60(5309)-505М по 3,77 млн грн. за штуку на загальну суму  369,50 млн грн. [14]

Відповідна угода з переможцем тендеру була укладена 19 серпня, а вже через тиждень рівно половина суми гайнуло через Держказначейство в напрямку прилуцької фірми ляшківського «радикала».

Більше того. Всі 369,50 мільйонів гривень мають бути перераховані ляшківцю вже в грудні. Хоча тендерна угода передбачає, що до того часу фірма має поставити лише 30% від замовлених машин. Всю решту держава має отримати до 1 квітня 2017 року. Тобто гроші ранком – машини ввечері.

графік поставок машин [15]календарний план оплати [16]

Сподіваємось, що державні рятувальники не залишаться в дурнях, коли з якихось причин оплачені сотнями мільйонами гривень машини чомусь не приїдуть.

А також сподіваємось, що НАБУ зацікавиться історією тендерних стосунків рятівників і «ляшківців». Бо Генпрокуратура з якихось причин героїчно програє цю справу по всім фронтам. Чи то вил боїться, чи то свого господаря остерігається, якому ще шукати голоси на прийняття нового бюджету на наступний рік, у якому також буде багато різних «хотєлок»…

Юрій Ніколов, «Наші гроші»