Залізниця замовила «ОККО» дизелю на 147 мільйонів за ринковою ціною, дешевший «ВОГ» викинули
02.09.2016   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 30 серпня за результатами тендеру замовила ПП «ОККО-Бізнес Контракт» дизельного палива на 147,16 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року мають поставити 8 тис т дизпалива виробництва Росії, Білорусі та Польщі по 18 395 грн./т.

Це на 1,6% дешевше за середню гуртову ціну, яка, за даними «OilNews», зараз становить 18 700 грн./т.

Тендер провели без прив’язки ціни палива до світових котирувань і курсу валют. «Укрзалізниця» відмовилася від формули, яка мала страхувати її від переплат, після низки скарг трейдерів у АМКУ (докладніше у статі «Велике дизельне перемир’я»).

Єдиним конкурентом на аукціоні було ТОВ «Трейд Коммодіті».

ТОВ «Вог Аеро Джет» запропонувало нижчу на 4,9% ціну – 139,99 млн грн. Однак на етапі пре-кваліфікації фірму не допустили до аукціону, бо вона принесла забезпечення, видане для інших, відмінених торгів.

Фірма «Окко-Бізнес Контракт» належить ПАТ «Концерн Галнафтогаз» Віталія Антонова.

«Вог Аеро Джет» входить до групи «Континіум» партнерів покійного нардепа Ігоря Єремеєва, серед яких Степан Івахів – нардеп з опозиційної депутатської групи «Воля народу».

Наразі НАБУ веде кримінальне провадження стосовно зимового тендеру «Укрзалізниці», який «ВОГ» виграв з найдешевшою ціною, але згодом піднявши вартість палива на третину за згоди залізничників.

Власником «Трейд Коммодіті» з 2011 р. є Вадим Майко, але до того фірма належала Віталію Вовченко і Олександру Масленко.

Джерела «OilNews» на паливному ринку вважають, що за «Трейд Коммодіті» стоять інтереси одного з політичних угруповань. Компанія є невеликим українським трейдером, який почав активно брати участь в тендерах держпідприємств в 2015 році. Раніше вона була відомий як оператор міні-НПЗ, розташованого в Дніпродзержинську (Дніпропетровська обл.). Обсяг імпорту фірми в 2015 р склав 6,7 тис т. При цьому поставки сировини і компонентів на нафтобазу компанії склали 22,7 тис т.