НАБУ підозрює, що силовики переплатили 300 мільйонів за радіостанції Motorola
29.08.2016   //  

Національне бюро розслідувань підозрює посадовців міністерства оборони, Головне управління зв’язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ, Національної гвардії  та Адміністрації державної прикордонної служби у змові із посадовими особами ТОВ «Доля і Ко. ЛТД», що призвело до нанесення збитків державі на 300 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Солом’янського районного суду м. Києва, куди звернулися детективи НАБУ в рамках кримінального провадження №2016000000000152.

З матеріалів суду відомо, що силові структури України у 2014-2015 роках, за результатами проведених процедур державної закупівлі, придбали у ТОВ «Доля і Ко. ЛТД» цифрові радіостанції «Motorola» загальною вартістю понад 810,86 млн грн.

Детективи встановили, що закупівля радіостанцій з самого початку готувалася під продукцію компанії «Motorola» та ТОВ «Доля і Ко. ЛТД», яке є офіційним дистриб’ютора американської компанії в Україні. При цьому, тендерним комітетами шість разів вносилися зміни до тендерної документації та з формальних причин відхилялись пропозиції інших учасників торгів, які, на думку детективів, могли бути більш вигідними.

При імпорті обладнання та програмного забезпечення до нього посадовці ТОВ «Доля і Ко. ЛТД» використовували документи, що мають ознаки підробки.

За підрахунками НАБУ, використовуючи службове становище на користь ТОВ «Доля і Ко. ЛТД» керівництво силовиків нанесло збитків державі на 300 млн грн.

Крім того, в 2016 році силові відомства розпочали закупівлю засобу радіозв’язку «Либідь», авторське право на який належить ТОВ «Доля і Ко. ЛТД». Відповідно до технічних вимог Міноборони, «Либідь» є безальтернативним виробом, оскільки експертний висновку Торгово-промислової палати України говорить, що цей виріб не має альтернативи (відсутня конкуренція).

Проте в НАБУ вважають, що цей експертний висновок не відповідає дійсності. Бо минулого року Національна гвардія закуповувала схожі комплекти для встановлення на бронетехніку та переносні ретранслятори у іншої фірми – ТОВ «Ві Ком».

Тому НАБУ просило суд дозволити доступ до документів Торгово-промислової палати, на основі яких було складено висновок про безальтернативність продукції ТОВ «Доля і Ко. ЛТД». Суд це клопотання задовольнив.

За даними держреєстру судових рішень, це перше звернення НАБУ до суду в рамках цього кримінального провадження.

Власниками фірми «Доля і Ко. ЛТД» є Лариса й Андрій Татарінцеви. Лариса Татарінцева в 2005 році очолювала Раду з питань зовнішньоекономічної діяльності при Кабінеті Міністрів.

За даними «Вісника державних закупівель», «Доля і Ко. ЛТД» почало отримувати державні замовлення з 2009 року. «ВДЗ» містить інформацію, що з початку АТО в квітні 2014 року з фірмою було укладено угод на понад 667 млн грн. Лише у квітні цього року армія закупила у фірми радіобладнання на 105,52 млн грн.