Прокуратура не дала приватникам робити пляж в заповідному каньйоні Смотричу
19.08.2016   //  

Суд визнав недійсним договір про відновлення та благоустрій  зони відпочинку з пляжем та водною станцією в каньйоні р. Смотрич виконкому Кам’янець – Подільської міської ради та МПП «Гала – Тур». Про це свідчить рішення Господарського суду Хмельницької області від 1 серпня.

У лютому 2016 року міськрада Кам’янця-Подільського оголосила конкурс на відновлення  та благоустрій зони відпочинку з міським пляжем та водною станцією в каньйоні річки Смотрич на південь від Новопланівського мосту до Руськофільварецьких сходів з відновленням Садів де Вітте.

Після оголошення конкурсу комісія міськради обстежила каньйон і виявила, що самостійні дерева руйнують памятку природки у звязку з чим дозволено їх видалення.

У березні 2016 р. міськрада підписала договір із переможцем конкурсу – «Гала – Тур».

Згодом екологічна інспекція зафіксувала вирубування верб на території каньйону.

Прокурор подав позов про визнання рішень міськради і договору з «Гала – Тур» недійсними. Прокурор зазначив, що каньйон річки Смотрич є об’єктом природно-заповідного фонду, геологічною пам’яткою загальнодержавного значення. На його території забороняється господарська діяльність, що може завдати шкоди пам’ятці природи, будівництво капітальних споруд, засмічення, знищення чи пошкодження дерев.

Навколо Смотрицького каньйону є охоронна зона 20 м, в межах якої не допускається будівництво промислових та інших об’єктів, розвиток господарської діяльності, що може негативно вплинути на територію пам’ятки.

Для будівництва і господарської діяльності в зоні природно-заповідного фонду є обов’язковою попередня державна екологічна експертиза. Однак у даному випадку експертиза не проводилась.

Суд вирішив, що провівши конкурс і уклавши договір з «Гала – Тур», не вивчивши вплив проекту на охоронюваний об’єкт, міськрада Кам’янця-Подільського справді порушила законодавство і вийшла за межі своїх повноважень. У зв’язку з цим рішення міськрад і вищезгаданий конкурс визнані недійсними.

Підприємство «Гала – Тур» зареєстроване у Кам’янці-Подільському. Власником і директором є Анатолій Ковальський.