Старі улюбленці «Укртрансгазу» заблокували перемогу дешевих арабів на багатомільйонному тендері по газопроводам
18.08.2016   //  

Антимонопольний комітет переніс на 25 серпня розгляд скарги по тендеру «Укртрансгазу» на внутрішньотрубне діагностування магістральних газопроводів. Про це повідомила член адмінколегії АМКУ Агія Загребельська.

Скаргу фірми «Rosen Europe B.V.» (Нідерланди) почали розглядати 16 серпня. Однак «Укртрансгаз» повідомив про неможливість надання оригіналів документів, нібито вилучених Держадитслужбою. Відтак АМКУ вирішив перенести розгляд скарги.

«Rosen Europe B.V.» була одним з чотирьох учасників тендеру, розкриття по якому відбулось 2 червня. Також подавали заявки «Pipe Survey International C.V.» (Нідерланди), «Integrity West pipelines testing and treatment servises» (Об’єднані Арабські Емірати) і «Lin scan Advanced Pipelines and Tanks Servises» (Об’єднані Арабські Емірати).

«Укртрансгаз» акцептував пропозиції «Integrity west pipelines testing and treatment servises» по чотирьом лотам на загальну суму $12,79 млн.

Вартість робіт по найбільшим трубам діаметром 1200 і 1400 мм становила $1 922 і $1 867 за один кілометр відповідно.

У 2013 році «Укртрансгаз» на тендері замовляв діагностування таких трубопроводів майже на чверть дорожче. Російське ЗАТ «НПО «Спецнефтегаз» тоді виграло торги з ціною $2350 за один кілометр труб 1400 мм, арабське «Lin scan advanced pipeline and tank services» пропонувало $2287 за один кілометр труб 1200 мм.

Цього разу «Укртрансгаз» взагалі не допустив «Lin scan» до участі в тендері через претензії до технічної частини заявки. З цих же причин було відхилено заявку «Pipe Survey Internetional C.V.».

При цьому «Укртрансгаз» акцептував пропозицію «Integrity West pipelines testing and treatment servises» після того, як фірма виправила арифметичні помилки і описки у своїй пропозиції. Це дозволило її заявці стати найдешевшою по двом з чотирьох лотів. По решті лотів її пропозиція і так була найдешевшою.

Виправлення пропозиції і стало предметом оскарження з боку «Rosen Europe B.V.».

При цьому напередодні розгляду скарги в АМКУ «Укртрансгаз» сам визнав такими що не відбулись торги по двом лотам бо «здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок непереборної сили». По іншим двом лотам акцептовані пропозиції арабської фірми поки що заблоковані скрагою в АМКУ.

За даними ЗМІ, «Rosen Europe B.V.» мало контракт на діагностування магістральних газопроводів «Укртрансгазу», який діяв у 2004-2015 роках.