Екс-прокурор Харкова та його водії є власниками кооперативів, на які безкоштовно виділялася земля
17.08.2016   //  
Євген Попович

Євген Попович

Прокуратура Харкова могла ігнорувати виділення землі міськрадою по сумнівній схемі обслуговуючим через те, що її колишній керівник та його підлеглі отримали ділянки за схожим сценарієм.

Про це йдеться у розслідуванні «Харківського антикорупційного центру»

Євген Попович був призначений прокурором Харкова в 2007 році, а через рік Харківська міська рада почала активно роздавати землю за кооперативною схемою.

В 2010 році міськрада виділила за цією схемою обслуговуючому кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Околиця» 0,26 га. Засновниками кооперативу стали водії прокуратури Максим Сивінський і Олег Радченко, та Олександр Губін. Останній, за даними журналістів, також працював водієм прокурора Харкова, але офіційно оформлений не був. Сивінський же працював водієм з 29 грудня 2008 року й до звільнення Поповича з органів в лютому 2015 року, Радченко працював 2009-2010 роках.

Також ці троє в 2010 році змінили засновників ОК «ЖБК «Наша Будівля», яке вже отримало на той час 0,3 га землі у елітному районі Харкова – Лісопарку.

Сивінського були записані частки в фірмах: ТОВ «Сігма-1», ТОВ «Артес-П», ТОВ «Прем’єра С», ТОВ «Світфранс». Сьогодні власником «Сігма-1» є сам екс-прокурорм, що збільшує підозри про його обізнаність дій своїх підлеглих.

Сьогодні Попович також є співзасновником обслуговуючого кооперативу – ЖБК «Троян», де його партнером є Ігор Аріх – один з активних учасників процесу отримання землі по «кооперативній схемі». Партнерами Аріха та Поповича по ЖБК «Троян» є головний ревізор Харківщини Станіслав Косінов та його дружина Оксана Тацій. У відкритих джерелах відсутня інформація про виділення землі кооперативу, але всі його засновники мають земельні ділянки по-сусідські.

ЖБК «Троян» прописаний за адресою, по якій зареєстровані і підприємства Аріха. А ще на цю адресу зареєстрована ціла низка фірм, які записані на Дмитра Бацуна. Саме він сьогодні захищає Поповича в судовій справі щодо поділу майна.

Попович також був власником 0,75 га у рекреаційній зоні, але зараз ця земля переписана на ТОВ «АІА «АІА Інтернешнл Груп Інк». Засновниками цієї фірми є Тетяна Потапова та Микола Кириченко. Останній є тестем екс-прокурора, мешкає у місті Охтирка Сумської області та є засновником «Охтирського м’ясокомбінату». Потапова є партнером Поповича по ТОВ «Кор-П» разом з Поліною Кошарною.

Дружина екс-прокурора Харкова Євгена Поповича – Ірина Попович, є суддею Господарського суду Харківської області, де й вирішуються спори щодо повернення земельних ділянок у власність територіальної громади.

За даними прокуратури Харківської області, станом на 2015 рік міськрада Харкова роздала  землі по кооперативній схемі на 4 млрд грн. Через відсутність тоді реакції прокуратури на ці рішення депутатів сьогодні суди часто відмовляють в поверненні землі, посилаючись на закінчення терміну позовної давнини.