«Прокладка» адвоката з Донецька стягнула 82 мільйони з «Центренерго»
16.08.2016   //  

Суд стягнув 82,03 млн грн. з ПАТ «Центренерго» на користь ТОВ «Юридична компанія «Юрфін». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 21 липня.

Йдеться про заборгованість «Центренерго» за договором 2012 р. про придбання вугілля у фірми «Укрвостокснабжение».

19 лютого 2016 року фірма «Укрвостокснабжение» відступила юридичній компанії «Юрфін» кредиторські права щодо вимоги сплати «Центренерго» 55,01 млн грн. Решту суми стягнення склали втрати від інфляції та відсотки річних.

У червні цього року «Центренерго» намагалося оскаржити договір про заміну кредитора, оскільки не давало на нього письмової згоди. Однак держкомпанія позов програла.

Час для подачі апеляції уже сплив, однак інформації про її подачу на сайті «Судова влада немає». Тому рішення мало б уже вступити в дію.

«Юридична компанія «Юрфін» зареєстрована 16 лютого 2016 р., тобто за три дні до того, як їй відступили право вимоги коштів. Фірма має київську адресу реєстрації. Засновником і директором значиться Тимофій Несен із Донецька, раніше відомий як адвокат, якого у 2008 році притягували до дисциплінарної відповідальності.

«Укрвостокснабжение» заснував Михайло Черніков. Він також відомий як директор ТОВ «Чорноморпродукт», яке через ланцюжок засновників контролюється Наталею Прасоловою  – дружиною екс-міністра економічного розвитку Ігоря Прасолова. Водночас контактний телефон «Укрвостокснабжения» співпадав з номером фірми «Рятувальник» з групи Олександра Януковича. У часи президентства Януковича «Укрвостокснабжение» стало одним з найбільших постачальників вугілля для «Центренерго», вигравши тендери на 7,26 млрд грн.