НАБУ розслідує експортні контракти, по яким «Укрспирт» втратив 33 мільйони
16.08.2016   //  

Національне антикорупційне бюро отримало доступ до телефонних контактів посередників по контрактах ДП «Укрспирт» з продажу етилового спирту у 2015 році. Про це свідчить ухвала Солом’янського райсуду м.Києва від 5 серпня.

Йдеться про кримінальне провадження № 52016000000000041 від 17 лютого 2016 року з попередньою кваліфікацією ч.2 ст.364 ККУ – зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

За матеріалами провадження, у 2015 році «Укрспирт» продав на експорт 178 тис декалітрів етилового спирту.

Продукцію купували компанії:

  • «Winning Invest & Trade Ltd» (Великобританія) на суму $99 750 доларів США по ціні 7 дол./дал.;
  • «Goliw Trading LLP» (Великобританія) на суму $66 500 по ціні 7 дол./дал.,
  • «Winglex Inter L.P.» (Великобританія) на суму $58 900 по ціні 6,2 дол./дал.,
  • «Ethyl Chemicals» (Латвійська Республіка) на суму $229 207 по ціні 2,5 дол./дал.,
  • «Caucastrading Ltd» (Грузія) на суму $33 250 по ціні 7 дол./дал.,
  • «VPG Poland Limited» (Великобританія) на суму $12 738 по ціні 2,5 дол./дал.

Фактичними одержувачами етилового спирту були інші компанії, які працюють за кордоном.

Офіційно «Укрспирт» у 2015 році продавав етиловий спирт по 10,23 дол./дал.

Внаслідок вищезгаданих договорів з урахуванням зміни курсу долара  «Укрспирт» недоотримав $1,32 млн або близько 33 млн грн.

З метою підтвердження чи спростування фактів зловживань НАБУ через суд отримало доступ до інформації з телефонних номерів осіб, які були посередниками при укладанні контрактів.

З березня цього року директором і співвласником «VPG Poland Limited» значиться українець Валентин Коломієць, зареєстрований у Києві. Він також є молодшим бізнес-партнером екс-голови фракції «Батьківщини» в Львівській міськраді Ростислава Будинського в ТОВ «Фловаль-Україна» та «КТЛ-Термінал». Співвласниками цих фірм також є харків’яни Георгій та Олена Машини. Георгій Машин раніше був помічником народного депутата з фракції «Наша Україна» Олексія Ярославського  – брата бізнесмена Олександра Ярославського. В Раді минулого  скликання Машин був помічником нардепа «Батьківщини» Михайла Апостола.

«Goliw Trading LLP» проіснувала тільки півтора роки, ліквідувавшись у липні цього року. Вона була записана на два белізькі офшори «Gevers Invest Ltd» і «Oberig Trade LTD». Одна з цих компаній – «Gevers Invest Ltd» – до грудня 2015 р. опосередковано володіла компанією «Смайл Холдінг Україна». Цей холдинг раніше належав доньці екс-голови СБУ Валентина Наливайченка. А він сам працював керівником групи радників холдингу у 2010-2012 роках.

Компанія «Winglex Inter L.P.» була зареєстрована 25 серпня минулого року в Едінбургу (Шотландія) і своїх власників не розкриває.

Компанія «Winning Invest & Trade Ltd» зареєстрована в Лондоні в квітні 2010 року. Керують нею компанія Corporo limited та Артур Грайс, які вказані також керівниками декількох десятків фірм.

В 2015 році в.о. генерального директора ДП «Укрспирт» був Роман Іванюк, який до того працював головою департаменту інвестиційного банкінгу ІК «Сoncorde Capital» та невдало балотувався до парламенту від БПП по Луцьку в 2014 році. За даними «Української правди», Іванюк був креатурою голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Наприкінці минулого року Іванюк покинув компанію і зняв свою кандидатуру з конкурсу на посаду гендиректора ДП, яка залишається вакантною до цього часу.