Сміття Хмельницького. Інвестори і обіцянки-цяцанки
15.08.2016   //  

DSC_0056Якщо б плани всіх «сміттєвих» інвесторів справдились, то Хмельницький став би найчистішим містом України. Однак поки що вдається колекціонувати лише обіцянки.

15-річна кабала

Сьогодні мерія Хмельницького воліє не згадувати про інвестора, якому на 15 років віддала чи не ексклюзивне право на сортування, переробку, утилізацію твердих побутових відходів з можливим будівництвом сміттєсортувального заводу. Через конкурс у червні 2008 року переможцем стало ТОВ «Еко Баланс Сервіс Хмельницький», яка мало вкласти близько 30 мільйонів гривень у запуск лінії з сортування сміття.

«У Чернівцях є лінія, де будуть переробляти сміття, в нас тільки його сортуватимуть. До того ж, переможці конкурсу по місту поставлять 1000 контейнерів для сортування ПЕТ-пляшки та склотари. Стовідсоткового сортування не буде, але за об’ємом сортуватимуть 40-50 відсотків, а за вагою – 30 відсотків. Крім склотари та ПЕТ-пляшки, сортуватимуть поліетилен, макулатуру, метали. Також завдяки спорудженню лінії тут з’являться ще й додаткові робочі місця», — рекламував ноу-хау тодішній заступник мера Іван Прокопець.

За даними бізнес пошукового ресурсу «Youcontrol», «Еко Баланс Сервіс Хмельницький» з розміром статутного капіталу 52,5 тис. грн заснували четверо осіб: Олександр Вавринчук, Андрій Гізатулін (обоє з Чернівців), Євген Попель (Чернівецька область) і Володимир Цимбаленко (Київ). Звернемо увагу, що ця фірма народилася за місяць до виграного конкурсу у Хмельницькому.

Тепер щодо задекларованої діяльності ТОВ «Еко Баланс Сервіс Хмельницький». У судових матеріалах фігурує дві цифри: придбання прес КГП-40 з конвеєром вартістю 250 тис. грн., а також металеві баки для роздільного збору сміття кількістю 70 штук загальною вартістю 70 тис. грн. Усе це було передано хмельницькому комунальному підприємству «Спецкомунтранс».

Як вважає Хмельницька міська рада, термін встановлення контейнерів роздільного збирання становив 6 місяців з моменту підписання договору. Однак ТОВ “Еко Баланс Сервіс Хмельницький”у термін не вписалось, через що 15 жовтня 2009 року міськрада звернулася до відповідача з пропозицією розірвати договір. в добровільному порядку.

Водночас у 2011 році Вищий господарський суд України довів, що міська рада не виконала пункти договору, які стосуються обов’язку визначити місце будівництва об’єкту на міському полігоні по утилізації твердих побутових відходів та порядок надання земельної ділянки у користування.

Зараз «Еко Баланс Сервіс Хмельницький»  жодним чином не подає про себе знати. Так, у 2015 році підприємство не надало до податкової фінансової звітності (податкова через суд хотіла ліквідувати це ТОВ, яке потім все ж таки сплатило штраф — авт.). Натомість у влади існують проблеми з виділення земельної ділянки іншим потенційним інвесторам.

«Бо, якщо ми завтра виділимо землю шляхом державно-приватного партнерства чи інвестиційної угоди будь-якому іншому інвестору, «Еко Баланс Сервіс Хмельницький» оскаржить у суді наше рішення і очевидно виграє справу», — розповів заступник міського голови Володимир Гончарук.

Таким чином, час X у відносинах Хмельницької міськради і ТОВ «Еко Баланс Сервіс Хмельницький» наступає 2023 року. Фактично до цього моменту влада є заручником ситуації, якщо не розірве договір.

«Чисте місто»: замовлення під кон’юнктуру?

У часи розквіту влади президента Віктора Януковича публічно оголосили реалізацію 11 національних проектів, серед яких і  – “Нова якість життя” із програмою «Чисте місто», у рамках якої передбачалося будівництво сучасних комплексів з переробки твердих побутових відходів. Головними провідниками стали уряд Микола Азарова і голова Держінвестпроекту Владислав Каськів. Перший — розписав матчастину для 10 пілотних обласних центрів, серед яких був і Хмельницький. Зокрема, тут мав з’явитися сміттєпереробний завод річною потужністю 100 тис. т. Сума приватних інвестицій у середині 2012 року оцінювалася 235 млн. грн. (курс долара становив 8 гривень — авт.), у тому числі кап видатки на будівництво становили 190 млн. грн., витрати підготовчого періоду — 19 млн. грн., відсотки за кредитом у період будівництва 26 млн. грн. Держмужі підрахували, що проект мав окупитись за 7 років.

Структура Каськіва взяла на себе пошук та відбір потенційних інвесторів. Що примітно: пробитися на всеукраїнський рівень без попередньої протекції з боку керівництва Національного проекту «Чисте місто» або самого Каськіва було майже неможливим.

Це доводить історія появи на конкурсі маловідомої хмельницької ТОВ «Фрістайл ЛТД», профілем якої залишається роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах. Не чекаючи офіційного благословення, «ТОВка» розпочала пряму роботу з громадою Олешина, на території якого розміщений діючий полігон твердих побутових відходів.

1 листопада 2013 року були проведені громадські обговорення на тему будівництва одного із найсучасніших сміттєпереробних комплексів в Європі вартістю 42 млн. євро. Керівник ТОВ «Фрістайл ЛТД» Петро Крикун тоді заявив, що кошти під кредит на двадцять років йому надає американська фінансова компанія. За планом, завод повинен був працювати за італійськими технологіями: сміття сортується, подрібнюється на фракції та відправляється замовнику. У рік планували переробляти 150 тисяч тонн відходів.

Поки у Хмельницькому вирували пристрасті довкола проекту «Фрістайл ЛТД» у Києві ухвалили «правильне» рішення. Переможцем обрали столичну ТОВ «Еко-Інжинірінг». Як сказав керівник національного проекту «Чисте місто» Іван Олексієвець, одними з основних критеріїв, за якими розглядались пропозиції потенційних інвесторів, були такі: найкоротший термін будівництва та введення в експлуатацію сміттєпереробних комплексів, що забезпечували б перероблення не менше 50% відходів за масою, підтвердження найбільшого досвіду роботи з реалізації аналогічних проектів та найкращі умови інвестування.

«Представники фірми «Еко-Інжинірінг» побували у Хмельницькому один раз. Взяли морфологію сміття на полігоні і після цього від них не надходило жодної інформації», — зауважив директор Хмельницького комунального підприємства «Спецкомунтранс» Владислав Кривенчук.

За даними відкритих реєстрів, ТОВ «Еко-Інжинірінг» створено 2007 року. Засновниками є киянин Ігор Тинний та кіпрська офшорка «Ендра Венчез Лімітед». Кінцевим власником записаний Василь Наливайко з Києва.

Після майданних подій у натхненників з «Чистого міста» змінилися погляди. У листі до новообраного міського голови Хмельницького Олександра Симчишина керівник нацпроекту Іван Олексієвець уже не згадує про переможця ТОВ «Еко-Інжинірінг». Натомість пропонує ближче придивитися до польської компанії «Control Process».

За сайту польської компанії відомо, що бренд «Control Process» створений в 1991 році нинішнім президентом компанії Маріаном Вятром. У заліку фірми три збудовані заводи з переробки відходів: в Ольштині потужністю 95 тис. т у рік з використанням технології біо-сушіння; Стальовій Волі — 89 тис. т/рік з використанням технологій сортування і компостування; Гнезно — 56 тис. т/рік з використанням технологій сортування і компостування.

«Поляки не пропонують тієї переробки сміттєвої маси, яка є у провідних європейських інвесторів. Для Хмельницького оптимальним є варіант, коли понад 90% відходів ітимуть на переробку і лише до 5% залишатимуть на полігоні», — не на диктофон прокоментував неприхований лобізм пана Олексієвця один з чиновників Хмельницької ОДА.

У відповіді на інформацій запит начальник міського управління житлово-комунального господарства Віктор Чапайда повідомив, що розглядалась  можливість  будівництва  заводу польською  компанією «Control Process», яка  готова   була  надати   міській   раді кредит   терміном   на  10-12 років  за   умови   використання   до  50%   технологічного обладнання, виробленого в Республіці Польща та на виробничих потужностях компанії.
«Разом з цим, розглядаються різні пропозиції щодо будівництва сміттєпереробного заводу,  які    надходять  від   потенційних    інвесторів, оцінюються   техніко-економічні показники    запропонованих    ними    проектів.  Наразі,   опрацьовується   інвестиційна пропозиція  канадських  інвесторів», — додав чиновник.

«Королі» сміттєзвалища

Допоки хмельницька влада губиться у пошуках інвесторів на полігоні ТВП роблять бізнес два підприємства. Це — ФОП Слюсар Олександр Анатолійович (на сміттєзвалищі працює з 2014 року) і ТОВ «Рециклінг-Поділля» (з 2015 року). Обидві фірми проводять вибірку відходів на полігоні. Себто із непотребу беруть те, що має «товарний вигляд» — скло, папір, ПЕТ-пляшки тощо. За I квартал 2016 року «сміттярі» сплатили до міського бюджету 30 тис. грн. податків.

За відомостями бізнес пошукового ресурсу «Youcontrol», Слюсар Олександр Анатолійович є співзасновником Хмельницької міської громадської організації «Вторинних металів». Його партнером по цій ГО є діючий депутат міськради Сергій Болотніков.

ТОВ «Рециклінг-Поділля» створено на початку квітня 2015 року двома хмельницькими юридичними особами: ПП «Кова» і ТОВ «СНЕ.Т». Відповідно кінцевими бенефіціарами є власники згаданих фірм-засновників Валерій Коломієць і Світлана Білик.

Довідка. Хмельницький полігон твердих побутових відходів (ТПВ) заснований в 1956 році як відкрите звалище на місці глиняного кар’єру площею 8,88 га. Досі невідома його точна глибина, при цьому висота насипу відходів оцінюється в 50 метрів над рівнем ґрунту. Це приблизно, як одна 16-поверхівка. Кількість ТПВ, які захороненні на полігоні, на кінець 2014 року становила більше 4,25 млн. тонн. Щодобове поступлення сміття та відходів — 2300 куб. м.

 

Віталій Тараненко, для «Наших грошей»