Ні приватникам, ні Київраді не вдалося приватизувати нелегальний пісок на Жуковому острові
15.08.2016   //  

Суд відмовив у позовах ТОВ «Будпромальпсервіс» і Київради у визнанні права власності на пісок на території Жукового острова. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 2 серпня.

Пісок знаходиться в затоці Канівського водосховища та наземному складі площею 5,9 га на Жуковому острові по вул. Лютневій,64.

Фірма «Будпромальпсервіс» звернулась із позовом до Київради про визнання її власністю 500 тис тонн піску вартістю 50 млн грн.

«Будпромальпсервіс» свій позов обґрунтовувала тим, що дізналася, що пісок видобувався без дозволів, у зв’язку з чим звертався до Київради за дозволом на його вивезення, але відповіді не отримав. «Будпромальпсервіс» вважає, що такий пісок є власністю українського народу, в тому числі і його.

Київрада подала зустрічний позов про визнання власністю громади 503 тис тонн піску вартістю 21,47 млн грн. Прокуратура на суді підтримала вимоги Київради.

Київрада повідомила, що «Будпромальпсервіс» не має документів на зайняття ділянки 5,9 га, а дозволу на добування піску. Київрада вважає, що оскільки земля 5,9 га є в комунальній власності, то і складений на ній пісок є власністю громади.

У справі призначалася судова експертиза, щоб з’ясувати масу, об’єм і вартість піску. Однак експертизу так і не змогли провести, оскільки сторони у справі не надали необхідних документів.

Суд вирішив, що ані міськрада, ані компанія не довели, що є власниками піску.

Факт перебування піску на комунальній землі не тягне за собою автоматичного переходу його у власність міської ради.

Факт видобутку іншими юридичними особами піску не породжує у «Будпромальпсервіс» права на його вивезення і права власності. Хто видобував цей пісок у рішенні суду не уточнюється.

Суд відмовив як у позові «Будпромальпсервісу», так і Київради.

Фірма «Будпромальпсервіс» зареєстрована в Чернігові на киянина Юрія Тузова.

Київрада і «Будпромальпсервіс» судяться за цей пісок ще з 2015 року. У травні минулого року Київрада виявила, що пісок із Жукового острова вивозять невідомі особи. У зв’язку з цим суд арештовував пісок до вирішення спору.

Арешт піску оскаржувало ПАТ «Київопорядкомплект», яке є третьою особою у справі без самостійних вимог на стороні «Будпромальпсервіс». Компанія «Київопорядкомплект» стверджувала, що арешт піску порушує її права як власника. У 2015 р. КМДА повідомила, що пісок на Жуковому острові нелегально добували «Київопорядкомплект» і «Київміськбуд».

У грудні минулого року голову правління «Київопорядкомплекту» судили за самовільне зайняття підприємством ділянки природно-заповідного фонду площею 12,6 га на Жуковому острові. Однак підозрюваного виправдали за відсутністю складу злочину.

Акціонерами «Київопорядкомплекту» є ХК «Київміськбуд» (10%), закритий інвестфонд «Аванпост» і ТОВ «Ліннея», власниками якого є Христина Обухівська і Дмитро Гранцев.