Прокуратура під носом у НАБУ почала власну справу по «шахрайству» Котвіцького при виведенні $40 мільйонів на офшор
08.08.2016   //  

Державній податковій інспекції у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві доручено перевірити дотримання народним депутатом від «Народного фронту» Ігорем Котвіцьким валютного законодавства, декларування доходів та сплату податків. Про це свідчать ухвали Дніпровського райсуду м. Києва від 19 липня.

Перевірка триває з 20 липня до 19 серпня. Її призначено за клопотанням слідчого управління Прокуратури міста Києва, яка з березня цього року за заявою одного з нардепів розслідує провадження щодо можливого вчинення Котвіцьким шахрайства (ст.. 190 КК) під час виведення $40 млн закордон влітку 2015 року.

За даними слідства, у 2009 році ТОВ «Крим Петроліум Компані» і компанія «Tiway FSU B.V.» (Нідерланди) уклали договір позики, по якому у ТОВ утворився борг в розмірі $41,37 млн. Влітку 2015 року Котвіцький взяв на себе цей борг. Водночас «Tiway FSU» передала право вимоги цього боргу компанії «Kingston Group S.A.» (Панама) за $1 винагороди.

У період з 29.07.2015 по 11.08.2015 Котвіцький чотирма траншами перерахував з «Ощадбанку» $40 млн на рахунок Kingston Group у швейцарському банку Falcon Private Bank Ltd.

Разом з цим у декларації про доходи Котвіцького за 2014 рік, яка була заповнена у березні 2015, наявність $40 млн у нардепа відображена не була. Однак після всіх банківських операцій по сплаті панамській компанії свого набутого боргу, а саме 19.08.2015, Котвіцький подав уточнену декларацію, в якій вже вказав про наявність у нього коштів (еквівалент $40 млн).

ДПІ проводить перевірку проведених операцій, а також декларацій про доходи Котвіцького з 2007 року та податкові декларації з 2011 року.

У квітні цього року слідчі прокуратури по вказаному провадженню отримали доступ до:

  • документів реєстраційної справи ТОВ «Крим Петролеум Компані», юридичної справи та документів податкової звітності фірми
  • документів, що зберігаються в НБУ:

– індивідуальної ліцензії Котвіцького на переказування іноземної валюти на банківський рахунок Kingston Group у швейцарському банку

– документів, які подавалися для отримання цієї ліцензії

– матеріалів позапланової перевірки «Ощадбанку», проведеної на підставі розпорядження НБУ

– рішення від 09.09.2015 про накладення штрафу на «Ощадбанк»

  • банківські документи по Котвіцькому як клієнта «Ощадбанку»
  • документи податкової звітності Котвіцького, що знаходяться в Києві та Харкові.

Нагадаємо, з 31 грудня 2015 року Національне антикорупційне бюро розслідує володіння Котвіцьким активами, законність набуття яких нічим не підтверджена, і подальше виведення їх за кордон. Це статті КК 209 (відмивання грошей), 364 (зловживання службовим становищем) і 368-2 (незаконне збагачення). Ця справа була об’єднана з іншою – від 23 вересня 2015 року, розслідування якої здійснювало МВС.

Зауважимо, що глава МВС Арсен Аваков знає Котвіцького ще з 1990-х рр. У цій історії міністр став на сторону нардепа, заявивши, що вони разом займалися приватним видобутком газу, і вказані $40 млн знаходяться в розпорядженні Котвіцького з 97-го року. У липні цього року генпрокурор Юрій Луценко ініціював перед прем’єром службове розслідування щодо того, чому Аваков не повідомив про наявність у нього конфлікту інтересів при розслідуванні МВС цієї справи.

Раніше народний депутат Сергій Лещенко поділився чутками про те, що вказані $40 млн насправді належать Авакову, який планував на них будувати власну політичну кар’єру.